Részvétnyilvánítás – Elhunyt Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke

Életének 78. évében, március 21-én elhunyt a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke Schwartz Róbert. A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház részvétét fejezi ki a gyászoló közösségnek!

Schwartz Róbert a kémiatudományok doktora, a gyógyszerészet elismert kutatója volt. 2010-ben választották a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnökévé, és haláláig állt a közösség élén, amely idő alatt olyan fontos célkitűzéseket váltott valóra, mint a holokauszt mártírjai emlékművének a felállítása, a zsidó deportáltak emléktemplomának felújítása és az új kolozsvári zsidó kulturális központ létrehozása. 1944-ben született Kolozsváron, a holokausztot a házuk pincéjében bujkálva élte túl édesanyjával.

Alább olvashatják a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház részvétnyilvánítását:

Szomorú szívvel vettük tudomásul Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnökének halálhírét. Őszinte részvéttel csatlakozunk a gyászolókhoz, és tisztelettel adózunk Schwartz Róbert emléke előtt.

Személyében egy nyitott, mély hittel rendelkező embert ismertünk meg, aki szeretettel közeledett a többi felekezet képviselőihez. Összekötött bennünket az Ábrahám, Izsák és Jákób istenébe vetett hitünk, ez adott alapot a holokausztról szóló közös emlékezésekhez: a bánatot és a reményt együtt tudtuk vallani. Schwartz Róbert két nagy kultúrában élt, a zsidó és a magyar kultúrában, mindkettőt hitelesen művelte. Személye hiányozni fog, szellemi, lelki hagyatékát őrizni fogjuk emlékezetünkben!

Adjon a mindenható Isten vigasztalást és erőt a gyászoló család, közösség számára!

Emléke legyen áldott, nyugalma csendes!

Mély tisztelettel,

Adorjáni Dezső Zoltán püspök

Kolozsvár, 2023. március 22.