Betekintés a halmágyi evangélikusok életébe

Adventi gyermekprogramok Halmágyon

A korábbi években kialakult hagyomány szerint, az advent első vasárnapját megelőző szombaton (idén december 1-jén) a vallás-, és magyar órás gyermekek adventi koszorú készítésre gyűlnek össze a halmágyi egyházközség gyülekezeti házában. Ezen a délutánon a családok együtt veszek részt, a szülők és nagyszülők segítenek a kicsiknek a saját koszorújuk elkészítésében, miközben minőségi időt tölthetnek el együtt.

Az alapanyagokat pályázati támogatásból szerzik be a szervezők, idén a Communitas Alapítvány jóvoltából. Az egyszerű alapanyagok felhasználásával idén is csodálatos koszorúk készülhettek, melyeken a gyermekek otthonaikban gyújthatják meg a gyertyákat és érezhetik méginkább magukénak az ünnepre való készülést.

Egy héttel később (december 8-án) újra összegyűltek a gyermekek, hiszen együtt várták a Mikulás érkezését, aki az énekszót meghallva hatalmas zsákkal érkezett a csillogó szemű gyermekek közé. A Mikulás csomagjait örömmel vették kézbe, és osztották szét a meglepetés tortát is.

Hálásak vagyunk a szülőknek, akik elhozzák gyermekeiket a hagyományossá vált rendezvényekre, és időt töltenek velük a karácsonyi készülődés közben is.

További fotók az egyházközség oldalán

Adventi koncertek Halmágyon

A Halmágyi Egyházközség ebben az esztendőben zeneszóval is készül az ünnepre, hiszen 2018. november 25-én, örökkévalóság vasárnapján, az istentisztelet után a Kájoni Consort régizene együttes koncertjének adott otthont a templom. A koncerten felcsendülő zsoltár és dicséret dallamok meleget és reményt hoztak a megemlékezésre összegyűltek szívébe. A koncertet a Kovászna Megye Diaszpóra Programja támogatta egyházközségünk tagjainak nagy örömére. A koncertet szeretetvendégség követte, ahol egy csésze tea és kávé mellett lehetőség volt a beszélgetésre és találkozásra.

A következő koncertre advent 2. vasárnapján került sor, amikoris a Székelyudvarhelyi Balázs Ferenc Vegyeskar látogatott el gyülekezetünkbe és adott koncertet a közös istentisztelet után. Felemelő élmény volt hallgatni a felcsendülő hitet és magyarságtudatot erősítő, adventi kórusműveket. A kórust Mészáros Ildikó karnagy vezette, és Tompa Klára tanárnő kísérte hangszeren.  A templomban megtartott koncert után meleg ital és sütemény várta a kórus tagjait, valamint a jelenlévő egyháztagokat. A jó hangulatú szeretetvendégségen sok időt tölthettünk együtt, megismerhettük a kórus életét, tevékenységét, illetve egyházközségünket bemutathattuk. Ezúton is köszönjük, hogy önként vállalták az utazást, és annak költségeit, hiszen ritka alkalom az, hogy egy ilyen nagy létszámú kórus látogatást tesz Halmágyon. Hisszük, hogy ez az együtt töltött ádventi vasárnap maradandó élményt jelent minden résztvevő számára. Isten jelenlétét tapasztaltuk meg ezen a napon, hála legyen Neki érte.

További fotók az egyházközség oldalán

Halmágyiak Csíkszeredában

2017-ben az Eurotrans Alapítvány több alkalommal tartott kiszállást Halmágyon, amikor többen igényelték a magyar állampolgárságot, majd a nagy létszámra való tekintettel, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa kihelyezett konzuli napot tartott 2017. december 8-án Halmágyon, ahol a már összeállított kéréseket át lehetett adni a konzulátus munkatársainak.

Ekkor fogalmazódott meg az egyházközség vezetői számára az a gondolat, hogy a fogadalomtételre együtt utazzanak mindazok, akik igényelték és megkapták a magyar állampolgárságot. Hosszas tervezést és szervezést követően Percze László konzul segítségével 2018. december 14-én a halmágyi csoport tagjai állampolgársági fogadalmat tehettek a Csíkszeredai Főkonzulátuson.

A fogadalomtételi ünnepség után a Csíkszeredai Evangélikus Egyházközség (többek között halmágyi származású) aktív tagjai várták csoportunkat finom és bőséges ebéddel. Ezúton is köszönjük az egyházközség lelkészének, Tamás Jánosnak a közbenjárást és a melegszívű vendéglátást.

Megújult tető

2017 nyarán egy komoly vihar károsította meg a halmágyi parókia tetőszerkezetét, illetve héjazatát. Pályázatok írását, illetve a kivitelező (SC Blach Dom Montaj SRL megbízását követően 2018 szeptemberében kiszállításra kerültek a szükséges új tetőcserepek, majd a munkálatok november 27-én kezdődhettek meg.  A munkálat befejezését követően december 11-én, kedden, került sor az átadásra. Az új cserepek alá fóliaszigetelés került, illetve új tetőcsatornák, hófogók kerültek elhelyezésre.

A projektet támogatta a Deutsche Nationalkomitée, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, valamint az egyházközség tagjai adományaikkal.

További fotók