Egyházmegyei konfirmandus tábor Zselyken

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház Kolozsvári Egyházmegyéje fokozott hangsúlyt fektet a fiatalokra és ezen belül a konfirmált fiatalok gyülekezetekbe való bekapcsolódásába. Ezzel a céllal és elgondolással került megrendezésre a már hagyományossá vált egyházmegyei konfirmandus tábor a Zselyki Egyházközségben augusztus 12 és 18 között.

Nagy izgalommal érkeztek a fiatalok, hiszen a tábor vezérgondolata ez volt: „Figyelsz te rám?” Kolozsvárról, Besztercéről, Zselykről, Kiskapusról, érkeztek a fiatalok összesen mintegy 35-en.  A sátrak felállítása után és a regisztrációt követően Bocskai Tünde besztercei tanítónő, pszichológus közösségépítő játékain keresztül ismerkedtünk meg egymással és rázódtunk csapattá, majd a vacsora után tábortűz körül hallgattuk meg Tóth Zoltán Csaba helyi lelkész – házigazda áhítatát és evvel a tábortűzzel avattuk fel azt a „Luther – Rózsa Táborközpontot”, amit idén sikerült megvalósítani. Három faház tette még konfortosabbá a táborozást.

Másnap Fehér Attila a Kolozsvári Egyházmegye esperese áhítatával indult a nap, „Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek…” címmel. Videobejátszásokkal illusztrált igemagyarázat volt, amely végigkísérte a magzat fejlődését az anyaméhben, kezdve a fogantatástól a megszületésig. Isten gondviseléséről, szeretetéről és kegyelméről, előrelátásáról és mindent megelőző szeretetéről hallottunk hitmélyítő gondolatokat. Vitus Bulbuk Emese kolozsvári logopédus, pszichológus interaktív előadását hallgattuk meg a figyelemről, a figyelem határait, korlátait, különböző formáit ismerve meg a játékokon keresztül és persze tanultunk egymásra figyelni, megbízni a másikban, vagy éppen a bizalmatlanságának áldozatává válni.

Sályi Róbert és Panna szatmári kézműves mesterek szabadidős programjával folytatódott a nap, ahol a korongozással, bútorfestési alapokkal, bőrdíszmű készítéssel, fonással ismerkedtünk. A nap végén Horváth Csaba kiskapusi lelkész áhítatával és filmklubbal tértünk nyugovóra. A szerdai nap Vitus Bulbuk István kolozsvári református lelkész áhítatával indult és Vitus Bulbuk Emese kolozsvári logopédus, pszichológus interaktív előadásával folytatódott.

A besztercei mentőszolgálat két munkatársa „Figyelem! S.O.S!” címmel elsősegélynyújtó gyorstalpalót tartott nekünk. Dr Muzsi Annabella a Beszterce Naszód megyei mentőszolgálat menedzsere jóvoltából hasznos életmentési techinákat sajátíthattunk el, megismerkedhettünk a mentősök felszerelésével és kipróbálhattuk azokat, valamint a fiatalok segítségével rekonstruáltunk egy balesetet, végig járva a legfontosabb lépéseket a telefonos segélyhívástól egészen az életmentésig.

A szabadidős programokban folytattuk a megkezdett kézműves foglalkozásokat, majd Illyés Sándor Szatmár – Nagykárolyi lelkész áhítatával zártuk a napot. Szintén Illyés Sándor áhítatával indult a következő nap, majd filmklubbal folytatódott. Ezt követték a szabadidős programok, vetélkedők, ügyességi játékok, számháború és Horváth Mengyán Szofia záró áhitata a nap végén. A pénteki nap egésznapos kirándulással telt a Borgói hegységben a Tihuca hágóhoz (Báránykő). Busszal érkeztünk, majd a Dracula kastély meglátogatása után gyalogtúrára indultunk a Tășuleasa központból. Tanösvény, élménypark, olyan fogalmak, melyek fellekesesítettek bennünket, egyrészt a környezetünk iránti felelősségtudat felvállalásában, másrészt az önkéntes munka gyümölcseit tapasztalhattuk meg. Ebéd után Tibi Ușeriu sarkköri ultramaratonistával beszélgettünk, élménybeszámolói megragadtak és az emberi állóképesség határainak feszegetése csodálattal töltött el bennünket. Szombaton Horváth Csaba áhítata után Bocskai Tünde interaktiv előadása következett, ami után méhészkedtünk egy kicsit a Borsos – portán. A fiatalok megismerkedtek a méhészkedés alapjaival, lépet fedelezhettek és mézet pergethettek, megismerkedtek a kaptárakkal való bánással a méhek életével, életciklusaival.

Délután és este Dr Münzlinger Attila amatőr csillagász előadása és csillagászati bemutatója következett. Mondhatnánk azt is, hogy az est fénypontja volt. Megtekinthettük a Szaturnuszt, a Jupitert és a teliholdat. Csillagokról, csillaghullásról, a csillagok születéséről és más a világegyetemben történő érdekességről kaptunk hiteles és bő tájékoztatást. Vasárnap 11 – kor volt a táborzárás, istentisztelettel, melyen Tóth Zoltán Csaba helyi lelkész, Fehér Attila a kolozsvári egyházmegye esperese és Horváth Mengyán Szofia oltszakadáti lelkész szolgáltak, összefoglalva a tábor igei üzeneteit és a tapasztalatokat, melyekkel mindannyian meggazdagodva térhettünk haza.

Ezúton is köszönetet mondunk a zselyki egyházközségnek, a vendéglátásért, a szeretetért és igyekezetért, ami nélkül nem valósulhatott volna meg ez a program, valamint a támogatóknak, akik anyagilag járultak hozzá a tábor megvalósításához: Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap, Emberi Erőforrás Minisztériuma, Nordkirche Weltweit, a Romániai Evangélikus – Lutheránus Egyház Püspöki Hivatala, a Kolozsvári Egyházmegye Esperesi Hivatala, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány, a Zselyki Evangélikus – Lutheránus Egyházközség.

Horváth Csaba

További fotókért látogasson el a Zselyki Egyházközség Honlapjára.