Egyházmegyei női csendesnap

Elvárásokon felüli jelentkezéssel és létszámmal zajlott a sorban második egyházmegyei női csendesnap idén február 23-án Pürkereczen. Bizonyára az első találkozó jó hírét elvitték asszonytársaink, mert ezúttal 9 gyülekezet mintegy 65 asszonytestvért küldött ki a találkozóra: Brassó, Bukarest, Apáca, Bácsfalu, Hosszúfalu Fűrészmező, Tatrang, Zajzon, Sepsiszentgyörgy, és a házigazda Pürkerecz.

A bevezető áhítaton  Nt. Koszta Enikő brassói evangélikus-lutheránus lelkész a Préd.3, 1-8  alapján azt fejtegette, hogy mindennek rendelt ideje van, főként a beszédnek és a hallgatásnak, az egymást meghallgatásnak.

Ezzel bevezetést nyertünk a nap témájába, mely Konfliktust megelőző vagy oldó kommunikáció címén volt előjelezve.

Roth Levente sepsibodoki református lelkipásztor, mentálhigiénés szakember érdekfeszítő, interaktív előadásban beszélt arról, hogy mit is jelent a konfliktus az ember életében. Erdélyi kultúránkban előítéletekkel és negatív előjellel gondolunk a konfliktusra, viszont az előadásban fény derült arra, hogy sok esetben pozitív eredménye lehet életünkben. Minden konfliktus önmagában hordozza a veszélyt, de az esélyt is, az előbbre haladás, a fejlődés esélyét.

Rövid kávészünet után a folytatásban arról hallottunk, hogy hogyan lehet a kommunikációnkban, a közléseinkben megelőzni, illetve oldani az esetleges konfliktusokat. Egészen konkrét, életünkben, mindennapjainkban fellelhető példákkal tanulhattunk új megközelítési stratégiákat a kommunikációt illetően.  A Rosenberg-féle zsiráf-kommunikáció lényege, hogy az érzések, érzelmek szempontjából közöljük egymással sérelmeinket, vagy nemtetszésünket, így teljesen más megvilágításba kerülnek igényeink, esetleges panaszaink. A békességre törekvést, a nyugodtságot tanulhatjuk a zsiráftól, hiszen mérete ellenére egy nagyon békés állat.

A napot ebéddel zártuk a házigazdák jóvoltából, majd a búcsúzkodás során kiderült, hogy bizony eredményes és szép rendezvényt zártunk.

Következő alkalom május elején lesz, ahová a halmágyi gyülekezettől kaptunk meghívást.

Reméljük a következőkben egyre több gyülekezet fog bekapcsolódni a lendületbe.

Köszönjük a házigazdáknak az igényes vendéglátást, a részvevőknek pedig az oldott, barátságos hangulatot, mellyel igazán széppé kerekedett napunk.

Nagy Adél