EURÓPA A POLGÁROKÉRT

“EUROPE FOR CITIZENS”

A « 15 év a szabad Európában- 30. évfordulós testvértelepülési találkozó Vanyarcon» projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért” program keretében

2. ág, 2.1 “Testvérváros-program” intézkedés

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozókat 210 állampolgár részvételével, akik közül Dolná Strehová, és Hrusov (100) – SK,  Mohndorf (20) – AT, Spolok Slovákov v Polsku – Folklórny Súbor DOLINA z Krempach (30) – PL,  Sacele – Négyfalu(40) – RO, Kultúrno-Umelecky Spolok Sládkovic (20) – SRB lakosai. (VANYARC – HU 840 fővel vett részt)

 Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne VANYARC, Magyarország HU volt, 30/04/2019 és  05/05/2019 között

 Részletes leírás:

 30/04/2019 – án a találkozó – Nyitónapján a téma Lépjünk Európába! Európai együttműködés napja – Határ nélküli Európa. Vendégek érkezése, megismerkedés, közös testületi ülés, évfordulós, valamint új testvértelepülési megállapodások előkészítése mellett vitafórum indult az Európai együttműködés szükségességéről, 15 éves EU tagságunkról. Generációs párbeszédet és közösség építő programokat indítottunk.

01/05/2019 – én a téma Csatlakozási ünnep. Európa a mindennapjaink része – sportosan építsük Európa jövőjét! Napunk a tapasztalatcsere programra épült. 2004 óta minden évben megrendezzük a közös testvértelepülési Európa-futásunkat, mely a csatlakozásunk időpontjára emlékeztet. A nap a sport, az aktív élet területeire fókuszált, ugyanakkor számot adtunk az EU tagság 15 évéről, eredményeiről, nehézségeiről. Van Európai megoldás!? – címü generációs pódiumbeszélgetés az EU jelenéről, jövőjéről. a generációk és népek közötti párbeszéd, az esélyegyenlőség és a szolidaritás gyakorlati megvalósulásának bemutatásáról szólt.

 02/05/2019 – án a téma Vasfüggönyön át Európába! Kiállítások és pódiumbeszélgetés vasfüggöny magyarországi lebontás megkezdésének 30.évfordulóján. Soproni kirándulással – az 1989-es Kelet-Európai változások egyik meghatározó eseményéhez kötődően – ünnepeltük a Vasfüggöny (műszaki határzár) lebontás kezdetének 30. évfordulóján. A vasfüggönyhöz kötődő emlékeket, fotókat, újságcikkeket, filmeket bemutató kiállítást és pódiumbeszélgetést szerveztünk partnereink közreműködésével.

03/05/2019 – án a téma Szabad Európa – Sajtószabadság napja 1989/2019. A Nemzetközi sajtószabadság napján több szempontból megvizsgáltuk szabadságunk, demokratikus elkötelezettségünk múltbeli és jelenkori helyzetét. A sajtószabadság napján partnereink fiatal korosztályból kikerülő „újságírói” dolgozták fel a jelenkor kihívásait (álhírek, demokráciát veszélyeztető folyamatok) valamint az 1989-es demokratikus átalakulás előtti időszak sajtójának szabadságát. A demokratikus átmenethez hozzájáruló Szabad Európa Rádió szerepéről, emlékeiről beszéltünk.

04/05/2019 – én a téma: Testvértelepülések napja 30. Évfordulós és kapcsolatbővítő megállapodások aláírása- Kulturális elfogadás-kulturális párbeszéd jegyében. A nap célja, a kultúrák közötti párbeszéd elmélyítése, eltérő hagyományú országot képviselő településsel a kapcsolatrendszerünk bővítése volt. Félelmeink közös feltárásán, egymás kulturális és művészeti értékeinek bemutatásán keresztül a polgárok közötti „határok lebontása”, az ismeret hiányból adódó ellenérzések (szkepticizmus) feloldása is megvalósult.

05/05/2019– én a téma Formáljuk Európa jövőjét! – A közelgő Európai Parlamenti választások fontosságát bemutató pártpolitikailag semleges fórum Európa jövőjét jelentő fiatal korosztály közreműködésével. E nap célja a különböző korosztályok megszólítása volt, az EP választáson való részvétel érdekében! Az Európai Uniós tagság lehetőségeinek véleményezése a csatlakozók és a „befogadók” és a „külső szemlélők” szemszögéből. Zárásként a delegáció vezetők értékelték a 6 napos program eredményeit, ajánlásokat tettek a következő évi programokra, feldolgozandó témákra.

FOTOALBUM – https://www.youtube.com/watch?v=2o_xzdI0pLI

VANYARC – http://vanyarcfalu.hu/index.php/vanyarc-palyazatok-menu/vanyarc-palyazatok-europa-a-polgarokert-menu