Finn testvérek látogatása

2019 szeptember 20-27 között a finn lelkészek egyesületének egy 21 tagú csoportja romániai tanulmányúton  vett részt.  A tanulmányút részeként néhány napig egyházunk vendégei voltak.

Szeptember 22-én, vasárnap,  5 gyülekezetben vettek részt istentiszteleten, így Brassóban, Bácsfaluban, Csernátfaluban, Felszegen és Tatrangon. Három helyen az igehírdedés szolgálatát is végezték, Brassóban finnül, Csernátfaluban és Felszegen angol nyelven. Istentisztelet után, a fehér asztal mellett jutott néhány szép perc ismerkedésre a házigazdákkal. Ebéd után a zabolai, éppen felújítás alatt álló református templomot látogatták meg, majd a zabolai Mikes kastély parkjában barangolhattak.

Hétfőn, szeptember 23-án a Brassóban, a Fekete templomban Ziegler Ágnes művészettörténész mutatta be a templomot és történetét, majd a  Sepsiszentgyörgyi templomot és gyülekezetet látogatták meg. A csoport egyik vezetője, dr. Paavo Kettunen, szeretettel emlékezett arra, hogy e templom alapkőletételénél jelen volt, és hogy milyen sokat jelent számukra, hogy a jelentős finnországi segítséggel megépült templom nem üresen tátong,hanem amint Zelenák József püspökhelyettes elmondta, tele van élettel, sok színes lehetőséggel várják a gyülekezet apraját és nagyját.

Délután ezúttal a törvári kastélyt látogatták meg, majd este Raduch Zsolt nyugalmazott lelkészt faggatták a kommunista rendszer nehézségeiről, lehetőségeiről.

Az utolsó 2 nap az utazásé és a kolzsvári ismerkedéseké volt. Kolozsváron  Adorjáni Dezső-Zoltán, egyházunk püspöke és a teológián Benkő Tímea professzor asszony fogadta a vendégeket.

Örömmel voltam a csapat brassói vezetője és tolmácsa, remélem tartalmas napokat töltöttek nálunk.

Szotyori Raduch Réka