Imatized Sepsiszentgyörgyön – Súlyos sérülést szenvedett nő műtétjére gyűjtenek

A sepsiszentgyörgyi imatizedek évről évre lehetőséget teremtenek, hogy ténylegesen megéljük az ökuméniát, hogy a katolikus ember protestáns istentiszteleten vegyen részt és a protestáns hívő a katolikus templomban imádkozzék – hangsúlyozza Zelenák József evangélikus lelkész, a Brassói Evangélikus Egyházmegye esperese, a több mint húsz éve indított ökumenikus imasorozat kezdeményezője. A ma kezdődő imatized első helyszíne a Szent Benedek katolikus templom, ahol Végh Nimród evangélikus lelkészjelölt végzi a szolgálatot.

A négy magyar történelmi egyház kezdetben Sepsiszentgyörgy nyolc templomában tartotta az imahetet/imanyolcadot, estéről estére a város más-más templomában gyűltek össze a hívek és papjaik. Minden esztendőben előre adott téma alapján hirdették Isten igéjét és imádkoztak közösen katolikusok, reformátusok, unitáriusok, evangélikusok. 2007-től imatizedre bővült a sorozat, az előző évben felszentelt Gyöngyvirág utcai református templom, valamint a Krisztus Király-templom és gyülekezete is bekapcsolódott, az alkalmak ünnepélyességét emelte a város kórusainak fellépése.

Idén a házigazdák szervezik a zenés műsorokat, és nem marad el a jótékonysági gyűjtés sem. Zelenák József lapunkat arról tájékoztatta, a tavaly szeptemberben nizzai triatlonversenyen súlyos kerékpárbalesetet szenvedett sepsiszentgyörgyi Cărsteanu-Dombi Márta javára gyűjtenek, aki a sérülés következtében deréktól lefelé lebénult. Hátával egy útszéli fának csapódott, valószínűleg egy csatornafedőn veszítve el a kerékpár irányítását. Nizzában műtötték, két hét után repülővel átszállították Németországba, Murnauba egy rehabilitációs központba, és azóta is ott van – közölte.

Legújabb kutatások szerint a hátgerincbe egy microchip ültethető be, mely áthidalja a sérült részt, és segít az ingerek továbbításában, de a beavatkozás költségeit a biztosító csak részben fedezi. A 320 ezer euróból a család 160 ezer eurót tud fedezni, a maradék 180 ezer euróhoz Mártának segítségre van szüksége, hogy újból járni tudhasson és nevelhesse 1 éves és 8 hónapos kislányát. A műtétet Svájcban vagy az Egyesült Államokban fogják elvégezni – tájékoztatott Zelenák tiszteletes.
Forrás: 3szék.ro