Kárpát-medencei teológustalálkozó

Harmadik alkalommal tartott Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozót több mint száz hallgató részvételével a Pápai Református Teológiai Akadémia.

Az elmúlt hétvégén tartott, háromnapos rendezvény fő témája az ős- és a mai egyház kapcsolata volt, programjában áhítat, istentisztelet, előadások, fórumbeszélgetés, borkóstoló, koncert, sport, városnézés és kikapcsolódás szerepelt.

Szombaton Hanula Gergely intézetvezető, egyetemi tanár beszélgetett Boncz Zoltán baptista lelkésszel és Polgárdi Sándor evangélikus esperessel.

Marton Krisztián programszervező szenior (ötödéves hallgató) elmondta, 2006 és 2013 után harmadik alkalommal rendezték meg a találkozót. Amelyen idén több mint száz hallgató vett részt Pápán kívül Budapestről, Debrecenből, Sárospatakról, Kolozsvárról (két intézményből) és Révkomáromból.

„Noha nem jelentkeznek sokan teológiára, de mégis szükség van ránk, lelkészekre. Nehézség elvégezni a hatéves képzést, sok mindent kell megtanulni, például a héber és görög nyelv igencsak fejtörő lehet. Végzett lelkészként majd megítélnek, számon kérik rajtunk, akit hirdetünk, amit prédikálunk. Nagyon nehéz szolgaként állni a világ előtt. Szokták mondani, hogy a lelkész lakásának fala üvegből van: mindent látnak, tudnak rólunk. Ha valamit nem úgy teszünk, ahogy hirdetjük, vagy elvárják, akkor rögtön másképp tekintenek Istenre. Tehát nekünk Istent kell képviselnünk” – nyilatkozta a lelkészi pálya nehézségeiről.

Mint mondta, a tudományokon kívül rengeteg imádsággal, igeolvasással, egymás erősítésével készülnek a hivatásukra. Mivel a teológushallgatók más-más helyütt tanulnak, majd szolgálnak, ezért a hétvégi találkozó remek alkalom volt egymás szokásainak, hagyományainak, gondolkodásmódjainak megismerésére.

„Minden teológián másképp imádkoznak, beszélnek Istenről. A szakácsmesterséghez hasonlítható: ugyanúgy akarnak főzni, még a magyar konyhán belül is, de minden étteremben kicsit másképp készítik el az ételt” – jegyezte meg.

Forrás: evangélikus.hu