Szeretett VIII. Szórványnap

Nyolcadik alkalommal szervezte meg a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház Brassói Egyházközsége a Szórványnapot, amely idénre háromnapos rendezvénysorozattá nőtte ki magát. A rendezvény társszervezői az Evangélikus Ifjúsági Keresztyén Egyesület és a Bartalis János Keresztyén Kulturális Egyesület, támogatói a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, a Petőfi Sándor Program, a Communitas Alapítvány és a Paprika – a magyar ízek boltja, médiatámogatói a Brassaï Magyar Adás és a Brassói Lapok.

Június 7-én, 8-án és 9-én a brassói evangélikus templomkert megtelt kicsikkel és nagyokkal, hogy együtt keressék a választ az idei szórványnap mottójára, a Szeretsz-e engem? kérdésre.

Pénteken II. Rákóczi Ferenc Emléknapot tartottak. A rendhagyó történelemórát és a vetélkedőt Illés Gábor, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa vezette le. Este Petres Attila és bandája tartott népzenei koncertet, majd a Sirülő Néptáncegyüttes és a Mátka Néptánccsoport lépett fel. Ezt követően fergeteges táncház zárta a rendezvénysorozat első napját.

Szombaton délelőtt a Legeltesd az én báránykáimat felszólításra gyerekfoglalkozások zajlottak, volt bábszínház, játszóház és gyerektáncház. Délután ifjúsági istentiszteletet tartottak az evangélikus teológiai hallgatók közreműködésével. A zene mellett főszerepet kapott a videó is, levetítették azokat az üzeneteket, melyeket fiatalok fogalmaztak meg arról, hogy mit jelent nekik a szeretet a családban, a nemzetben, az egyházban. A gondolatébresztő videókat Erzse András Zsolt ötödéves teológus foglalta keretbe igeolvasással egybekötve.

A szombat délutáni kulturális programot a fennállásának hetvenedik évfordulóját idén ünneplő Búzavirág Néptáncegyüttes, a Tatrangi Boricások, Imre Zsuzsanna citeraegyüttese és a Napraforgó Fűrészmezei Néptánccsoport színesítette. Este pedig a Burzenländer Blaskapelle fúvószenekar szórakoztatta a közönséget.

Pünkösd vasárnap Ft. Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus-lutheránus püspök hirdetett igét.

A VIII. Szórványnap gálaműsorát a Mátka-család biztosította.

A Mátka Néptánccsoport 2016 őszén indult a Brassói Evangélikus-Lutheránus Egyház keretében és támogatásával. Évről évre bővült, s ma már egy több generációs Mátka-családról beszélhetünk. Ennek a nagycsaládnak a tagjai az Apró-Mátka, a Kis-Mátka, a Nagy-Mátka, a Vén-Mátka, valamint a Mátka Népdalcsoport és a Mátka Zenekar. A táncosokat oktató házaspár, Ráduly Sándor és Zsuzsánna bevezette az ifjakat és véneket lépésről-lépésre az autentikus néptánc világába, megkedveltetve velük ezt a fajta szórakozást, amely nemcsak szórakozás, hanem egyben hagyományápolás és értékmentés is. Úgy is mondhatnánk, jócskán „megfertőzték” közösségünket a népi kultúrával. A Vén Mátka tagjai rendszeresen támogatják anyagilag a tánccsoportot, hozzájárulva a tánccsoport kiadásaihoz, mint például a csoport ruhatárának a bővítése, kiszállások, edzőtáborok.

A Szórványnapon a Mátka-család minden tagja bemutatkozott. A Petőfi Sándor Program keretében két éve indult el az a zeneoktatási program, melynek eredményét láthattuk a Mátka Zenekar előadásában. Szamek Lili és Illés Gábor, a program brassói ösztöndíjasai több hangszeren indított oktatást (hegedű, brácsa, koboz és furulya), s ma már több felállásban és hangszerelésben is képesek a gyerekek és fiatalok muzsikálni, akár táncházakban, különféle műsorokban és koreográfiát kísérve is. A Mátka Népdalcsoport szintén két éve indult a tánccsoportból kinőve Koszta Enikő vezetésével, ebbe a munkába kapcsolódott be Szamek Lili is. Az elmúlt két évben több műsort készítettek más-más tájegységek népdalkincsét bemutatva, de az egyes ünnepkörökhöz is kapcsolódva. Több helyszínen felléptek már, főleg Brassóban és Brassó környékén, de eljutottak Kolozsvárra is. A kétszer egyórás műsor igazi autentikus népzenei és néptánc-csemege volt, amely az össztánc forgatagában csúcsosodott ki.

A VIII. Szórványnapot a Bartos Nándor, Fülöp Szilárd és Dragomér Zsolt összetételű Spontán együttes koncertje zárta.

A háromnapos rendezvénysorozaton aprók, kicsik, nagyok és vének egyaránt megtapasztaltuk, hogy szeretjük egymást, szeretjük a családunkat, szeretjük a nemzetünket, kultúránkat, hagyományainkat, szeretjük Istent, a keresztyén egyházunkat, és szeretjük a szórványnapot.

Brassói Lapok, Ambrus Melinda