Tanévnyitó a bácsfalusi Gillich Fülöp Evangélikus Diákotthon és Tanulmányi Házban

Elkezdődött az új tanév, benépesült ismét a bácsfalusi Gillich Fülöp Evangélikus Diákotthon és Tanulmányi Ház. A diákotthon igazgatója, Antal László október 7-én tanévnyitó beszélgetésre hívta a 13 bentlakó diákot, Hankó Szilamér bácsfalusi evangélikus lelkészt, valamint Simon Andreát, a Petőfi Sándor Program bácsfalusi ösztöndíjasát.

A családias hangulatú találkozót Hankó Szilamér rövid áhitattal nyitotta, majd mesélt fiatalkori emlékeiről, amikor a kényelmes családi fészekből kirepülve megkezdte önálló életét a kolozsvári bentlakásban. A lelki töltődés és a kedves, vidám történet megalapozta az összejövetel hangulatát. Antal László kérésére mindenki bemutatkozott, és mondott egy-két szót magáról. A bentlakók zömében egyetemista fiatalok, de van közöttük négy középiskolai diák is.

A diákotthon igazgatója mesélt az intézet múltjáról, és jelenéről. Ismertette, milyen programlehetőségek vannak a ház falain belül, illetve elmondta a házirendet. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy szeretné, ha az otthon lakói egy kis család tagjainak tekintenék egymást, kölcsönösen tisztelve, segítve, szeretve a másikat. Lehetőséget kínált a diákoknak új programjavaslatokra, a házirend kiegészítésére, ahogyan egy igazi családban szokás.

A tanévnyitó kötetlen beszélgetéssel, ismerkedéssel zárult.

Simon Andrea
PSP ösztöndíjas