Újra Jakó Dénes Tanműhely Halmágyon

A 2020/2021-es tanév igen próbára tette közösségünket, még akkor is, ha igazodtunk az iskolai oktatás formájához, és online módon próbáltuk tartani a kapcsolatot a gyermekekkel, illetve a lehető legtöbb foglalkozást még így is megtartani.

Örömmel és a közösség utáni mérhetetlen vágyakozással talákozhattak a közösségünkhöz tartozó gyermekek a tavalyi tanév végén megtartott gyermeknapon, illetve az augusztusban megtartott egyhetes gyülekezeti táborban is. Olyan természetes volt ezután, hogy minden újra rendben van, és kezdhetünk neki az új tanévnek. Tervekkel és ötletekkel telve építettük fel az új tanév rendjét és írtuk meg pályázatainkat is. Külön öröm volt, amikor az értesítés szerint nagyobb mértékű támogatást kaptunk, mint az előző években. Mivel a munkánkat nem függesztettük fel teljesen, ezért a tartalékainkból éltünk, így nagy szükség is volt erre a támogatásra.

A 2021/2022-es tanév Tanműhely programját a világnapok sora köré építettük fel, érintve ezzel nem éppen mindennapi témákat is, illetve terveink között több olyan alkalom is szerepel, melyre a szülőket – nagyszülőket is várjuk-vártuk.

Az októberi idő zavartalanul kezdődött, és külön öröm számunkra, hogy halmágyi önkéntes segítő, Ambarus Aladár Zsolt segíti hétről hétre munkánkat. Annál is inkább szükség van erre, mivel a Petőfi Sándor Program a pandémia miatt még nem indulhatott újra és értelemszerűen a megszokott nagy segítség sincsen meg.

Mindezidáig két alkalommal találkozhattak a gyermekek. Az október 6-án tartott foglalkozáson átvehették a barkácsoláshoz szükséges alapanyagokat tartalmazó JoyKidsBox-okat. A dobozok 20 kézműves ötlethez tartalmazzák a szortírozott alapanyagokat, így a tanév minden egyes péntekére jut egy-egy kreatív tevékenység is. A nemzeti ünnepről való megemlékezés mellett előkerültek a gyurmák is, majd az egy héttel később tartott foglalkozáson a kézmosás és a fehér bot világnapja kapcsán beszélgettünk az igen aktuális kézmosás részleteiről illetve arról, hogy a vak, vagy látásukban sérült embereket a hétköznapokban mik segítik, mi az ami a környezetükben támogató, és elengedhetetlen fontossággal bír. Az elrendelt kényszervakáció alatt otthon készültek el a halottak napjára szánt virágkompozíciók. Az eredeti terv szerint egy többgenerációs délután keretein belül együtt szerettük volna elkészíteni ezeket. Talán mégsem volt hiába, hiszen otthon, a család körében készültek el a díszek, és együtt jöttek a családok a szeretteik sírjához, és helyezték el a megemlékezés virágait.

A tanév további idején reméljük, hogy nem lesz szükség online formára, és zavartalanul készülhetnek az adventi koszorúk, látogathatja meg a Mikulás a gyermekeket, készülhetünk együtt karácsonyra, ünnepelhetjük a farsangot, húsvétot, és az anyáknapját is.

További fotók.