19. alkalommal nyitotta meg kapuit a  Nagyváradi Evangélikus Lutheránus Óvoda

Az idén immár 19.alkalommal nyitotta meg kapuit a  Nagyváradi Evangélikus Lutheránus Óvoda.  Az Evangélikus Egyház által biztosított épületben működünk, melynek tágas és világos termei kiválóan megfelelnek az óvodai oktatás feltételeinek. Az óvoda egy szép nagy udvaron helyezkedik el, ahol bőven van hely játszani, ugrándozni, a szülőknek pedig rendelkezésükre áll egy zárt parkoló. Jelenleg  80 gyermek  jár intézményünkbe, három csoporttal: egy kicsi és két vegyes működünk. A három óvó nénit négy dadus munkája segíti. Oktatási-nevelési programunk a gyermekközpontúságon alapszik. Szeretnénk mosolygós, érdeklődő gyerekeket intézményünkben, azt, hogy az elsajátított tudás mellett személyiségük egészségesen fejlődne, nyitottak lennének a világ száz csodájára és el tudnák fogadni egymást.

Hisszük, hogy a személyiség alapjai koragyermekkorban teremtődnek meg és nem mindegy, hogy az édesanya ölelő karjai közül milyen közegbe kerül a bimbózó kis élet. Az egészséges keresztény értékrend, a következetes szeretet az a keret, amelyben nap mint nap dolgozunk. Ezen célok eléréséhez segítségül hívjuk a művészet teremtő erejét. Az évek során az idejáró gyermekek kipróbálhatták magukat a balett terén (Balettke), ismerkedhettek a képzőművészetekkel a Kölyök művészet által. Az utóbbi két évben  pedig az igényes zeneoktatás a művészeti nevelésünk alapja, melyet már egészen kicsi korban megkezdünk. . A különböző idegen nyelvekkel való barátkozás már az óvoda megalakulásától fontos eleme volt nevelési kínálatunknak. Egyik csoportunkban a német nyelvvel ismerkednek a gyerekek a DEUTSCH MIT MUSIK módszer segítségével, másikban pedig angol foglalkozás van. A román nyelvvel való első találkozás szintén nagyon fontos a majdani iskolai követelmények miatt. Éppen ezért hetente kétszer lehetőséget biztosítunk az iskolába készülő gyerekeknek kiegészítő román foglalkozáson való részvételre.

Az elmúlt években sok érdekes projektet valósítottunk meg az Evangélikus Egyház és a szülők lelkes támogatásával. Évi rendszerességgel zajlanak az adventi és húsvéti készülődéseink, kirándulások, melyek lassan önszerveződően, hónapról hónapra alakulnak ki. Éveken keresztül visszatérő vendégünk volt Döbrentei Ildikó és Levente Péter, akik gyerekeknek és szülőknek egyaránt felejthetetlen élményt nyújtottak. 2012 és 2014 között lehetőségünk volt részt venni egy COMENIUS projektben, melyet közösen valósítottunk meg a magyarországi Szivárvány és a németországi Simon unter Regenbogen evangélikus óvodákkal. Az Úton egymás felé a népmese szárnyán projekt azért volt kiemelkedően fontos, mert óvodáskorú gyermekek esetében a népmesék világa az a terület, ahol az értékátadás a legsokoldalúbban megtörténhet. Így a gyermekek megismerhetik nemzetük történelmét, ősi szimbólumait, tárgyi emlékeket, a népi bölcsességet. Ehhez kapcsolódik az évente megrendezett Magyar népmese napja is, melyet Benedek Elek születésnapján szervezünk a gyermekek nagy örömére.

A 2016/2017-es tanévet két nagyon fontos esemény tette számunkra felejthetetlenné. Októberben került sor az óvodakertünk avatójára, melyen kitüntetett minket részvételével Bálint Gazda, a projekt megálmodója. Az óvodakert, magasított ágyásaival, gyermekbarát felszerelésével lehetőséget nyújt a kisóvodások számára, hogy ismerkedjenek a növények termesztésével, fejlődésével. Tulipánt ültettünk, fűszernövényeket termesztettünk, kóstoltuk a saját kertünkben termett paradicsomot, retket és salátát. Reggelente azt a menta és citromfű teát isszák a gyermekek, amely itt nőtt a udvarunkon. A 21. században kiemelkedően fontos környezettudatos nevelés szerves része a kertprojekt, mint ahogy a szelektív hulladékgyűjtés, a saját magunk és környezetünk tisztán, rendben tartása is. A másik kiemelkedő esemény a jótékonysági futóverseny volt. Júniusban együtt futott szülő és gyermek, nemcsak az egészségünkért és a sport öröméért, hanem a daganatos és cukorbeteg gyerekek életének szebbé tételéért. A nevezési díjakat ugyanis a Yuppi tábornak adományoztuk, hogy az évente megrendezett tábor költségeire fordítsák. Ha csak egy csepp is a tengerben ez a segítség, úgy gondoljuk, hogy minden csepp számít. Habár a karitatív tevékenységek nem tartoznak a szigorúan vett oktatási munkához, de a példa önmagában is nevel, szavak nélkül. Így ötvöződik a megélt és a megtanult óvodánk életében, és ezt reméljük, még sok éven keresztül sikerül továbbvinni, mert  ez az az óvoda  is a Jó Isten veteményeskertje. A mi feladatunk pedig a zsenge vetés felelősségteljes öntözése.

Mátyás Judit
intézményvezető, Evangélikus-Lutheránus Óvoda