3. Kincskereső Tábor Halmágyon nagytarcsai önkéntesekkel

A szórványban, magyar oktatási intézmények nélkül élő és felnövő gyermekek és fiatalok számára kulcsfontosságú, hogy az egyházközségek magyar nyelvű és színvonalas programokat kínáljanak számukra. Ezt a tényt szem előtt tartva a halmágyi egyházközség lelkészei idén is megszervezték a gyülekezeti biblia-hetet, ezúttal az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EGYH-KCP-18-0782) anyagi hozzájárulásával.

Az öt napos tábor hátterét egy komoly csapat alkotta és biztosította a foglalkoztatás, illetve élelmezés feltételeit. Így első sorban, a lehetőségeikhez mérten vállalkozó édesanyák, akik minden nap a konyhában tevékenykedtek, és gondoskodtak a testi táplálékról; illetve az az öt fiatal – név szerint ifj. Baranka György, ifj. Baranka Mária, Dobreán István, Füzesi Judit és Koller Fanni-, akiket a Nagytarcsai Evangélikus Gyülekezet, lelkészük Baranka György, vezetésével delegált Halmágyra. Ők vállalták a három korcsoport délelőtti programjának, illetve a délutáni játék és kézműves programok vezetését. Az ő jelenlétük fontos és örvendetes lépés a két gyülekezet partnerségének történetében, hiszen az elmúlt évek során nem adódott alkalom a találkozásra és az újragondolásra. Így első lépésként nagy segítséget kapott a gyülekezet, hiszen elkötelezett, és komoly fiatalok segítették a tábor mindennapjainak lebonyolítását.

A tábor rendje a korábbi évekhez hasonlóan alakult, tematikája pedig a KOEN Alapítvány idei programját (Állati küldetés!) követte. A nap templomi áhítattal kezdődött: közös éneklés és a lelkészek által vezetett bibliai tanítás után, Gugu majom folytatásos kalandjai elevenedtek meg a gyermekek előtt. Ezt követően három korcsoportban történt a bibliai történet elmélyítése és feldolgozása. A közös ebéd után pedig egy szabadtéri játékos órán pihenhettek a résztvevők. A délutáni sokszínű kézműves programokat pedig három délutánon még külön bábjáték program is színesítette, melyet Miklós-Dienes Lídia vezetett; illetve egy délután Halmágyi Csaba bútorfestő vezetésével, népi motívumok festésében próbálhatták ki magukat a vállalkozók.

A tábor utolsó délutánján színházzá változott a gyülekezeti ház, hiszen Zorkóczi Zenóbia színművész egyszemélyes „Rosszcsont Zénó” című gyermekszíndarabja került bemutatásra, melyre a szülőket is elvártuk. Ezt követően, az utolsó estén a szülők, a tábor vezetői és résztvevői együtt ülhettek asztalhoz, költhették el az édesapák által előkészített grillezett vacsorát.

Augusztus 11-én, szombaton, a Halmágyi Napot megnyitó istentiszteleten részt vettek a táborozók, és rövid énekes bemutatóban adhattak számot mindarról, amit megtanultak a héten, és velük együtt adhatott hálát az egész gyülekezet, hogy ez a hét megvalósulhatott, hogy Isten minden szükséges feltételről gondoskodott, és egy lélekben felemelő és hálára indító közösségünk lehetett egy héten keresztül.

Bandi Márta