Luther rózsával ajándékozták meg a kézdivásárhelyi gyülekezetet

Augusztus 19-én Lőrincz István nyugalmazott gépészmérnök látogatta meg kézdivásárhelyi gyülekezetünket. Az istentisztelet keretében ünnepélyesen megajándékozta közösségünket az általa faragott Luther rózsával, majd az eddig elkészített Luther rózsáiról beszélt. Megemlítette, hogy a háromfalusi és a sepsiszentgyörgyi gyülekezet után a kézdivásárhelyi az ötödik, amelyet megajándékozott.

Ezt követően felolvasta Luther írását a jelkép szimbolikájáról: „Minthogy tudni szeretnétek, hogy pecsétem jól sikerült-e, elmondom, milyen gondolatokat akartam pecsétnyomómon, teológiám ismertetőjegyén, megmintázni. Benne kellett lennie elsősorban a keresztnek: Fekete kereszt a szívben, amelynek természetes színűnek (piros szív) kellene lennie, hogy állandóan emlékeztessen a Megfeszítettbe vetett hit boldogító hatalmára, mert akkor leszünk igaz emberek, ha szívből hiszünk. Ez a kereszt fekete ugyan, megöl és fájdalmat okoz, de meghagyja a szívet eredeti színében, nem semmisíti meg a természetet, hanem életben tartja… Az ilyen szív fehér rózsán pihen. Azt jelenti ez, hogy a hit örömöt, vigasztalást és békességet terem, tehát viruló fehér rózsákon vezérel bennünket. Nem úgy adja a békét és örömöt, mint a világ! Ezért kell fehérnek és nem pirosnak lennie a rózsának. Mert a fehér a lelkek és az angyalok színe. Ez a rózsa égszínkék mezőben virul, mert az ilyen lelki és hitbéli öröm az eljövendő öröm előhírnöke már most a hitben élve és reménységben hordozva. De még nem az igazi öröm. Ezt a mezőt aranygyűrű veszi körül. Az ilyen boldogság ugyanis örökké tart a mennyben, nincs vége, drágább minden örömnél és vagyonnál, ahogyan az arany a legnemesebb és legdrágább ásvány.”

A gépészmérnök Simon Gyöngyike kántor kíséretével néhány egyházi énekkel is megajándékozták a jelenlévőket. Örömre adott okoz az is, hogy az istentiszteleti alkalomra elkészültek a templomi padokra a párnák Berszány Tibor, a Bertis-üzletlánc tulajdonosának anyagi támogatásának és Imreh Zsombor felügyelő ügyintézésének köszönhetően, valamint az oltári terítők az asszonytestvérek jóvoltából.

Végh Nimród