IV. Fogarasföldi Ifjúsági Találkozó – Konfirmandusnap

2021. november 20-án újra sor kerülhetett az egyházközség által szervezett ifjúsági találkozóra. A járványhelyzetre való tekintettel ezúttal nem a több gyülekezetből érkező fiatalokat hívtuk, hanem a saját leendő konfirmandusainkat és szüleiket, valamint az apácai gyülekezet 7 fős küldöttségét tudtuk vendégül látni. A halmágyi fiatalok a jövő tanévben fogják megkezdeni a konfirmációi felkészítőt, az apácai fiatalok pedig ebben az évben kezdték már meg.

A nap tematikája az AJTÓ-szimbóluma köré épült fel. Mit jelent az, hogy Jézus az ajtó, milyen ajtók – milyen lehetőségek vannak a mi életünkben, és ahogyan azt Bandi Márta lelkész – főszervező a bevezető áhitatban elmondta: nem kikonfirmálásról van szó, hanem sokkal inkább bekonfirmálásról, hiszen a közösség felnőtt tagjaivá váló fiatalokra nagy szükség van –akármelyik településről is legyen szó. Az interaktív és kreatív áhitaton részt vettek a halmágyi gyermekek szülei, illetve az apácai fiatalok kísérője, Simon László lelkész. Az áhitaton készült két rajz, két ajtóval: mit jelent most számodra az otthon, és a templom – kicsi ajtók közül mindenki kettőt kiválasztva alkotta meg a saját elképzelése szerint a saját rajzait; illetve a konfirmandus idő mappája is elkészült a saját és a szülők, illetve a kísérő lelkész kézlenyomatával. Ebbe a mappába belekerült néhány boríték, írószerszám, öntapadós cetlik, egy ecset és egy ragasztó –mindez azért, hogy a félkészítő alatti emlékeket összegyűjthessék, és eltehessék.

Az áhitatot követően Bandi Attila lelkész megbeszélést tartott a szülőkkel, melyen a konfirmáció részleteit beszélték meg, illteve a gyülekezet aktuális, fiatal felnőtteket érintő kérdéseit vitatták meg.

Eközben a fiatalok játékos formában ismerkedtek egymással, néhány személyes információtól indulva a játékos óra végén a fiatalok önállóan alkották meg a közös csoportrajzukat, melyen egy gyönyrű ajtó látható.

Kis szünet után ajtódíszeket készítettek: egy koszorú alapra száraz virágokból, szalagokkal díszeket készítettek, melyeket haza is vihettek magukkal, hogy ebben az adventben ez a koszorú díszítse otthonaik ajtaját.

A nap végén mindenki elfogyaszthatott egy péksüteményt, majd Simon László lelkipásztor imádsággal és úti áldással zárta le az ifjúsági találkozót.

Különleges és bensőséges hangulatban telt ez a nap, nem csak a felnőttek, szülők és lelkészek számára, hanem hisszük a gyermekek számára is. Reméljük, hogy a mai nap megerősítette őket, hogy a konfirmáció életük fontos része, mely a hitük megerősödésének alkalma lehet, és Isten közelségébe és az egymással való közösségbe vonja őket.

Illese külön köszönet mindazokat, akik segítettek, hogy ez a találkozó így megvalósulhasson –Gál Attila plébánost, aki az eszközbeszerzésben segített, Simon László lelkipásztort, aki elhozta az apácai konfirmandusokat, Kodácsi Hajnalka szülőt, aki elkészítette a büféhez szükséges péksüteményeket, és végül, de nem utolsó sorban a helyszínen a szülőkből alakult önkéntes segítő csapat tagjait: Antal Réka, Bartos Szidónia, Kodácsi Hajnalka, Varga Karola, Varga Klára. Köszönjük a Communitas Alapítvány pályázati úton megítélt támogatását, mely nélkül rendezvényünk nem jöhetett volna létre.