Az erdélyi történelmi egyházak vezetői az oltásról: bízzunk az orvostudományban

Javában zajlik Romániában az egészségügyi személyzet beoltása a koronavírus ellen. A következő szakaszban, január 15-től a pedagógusokkal együtt a lelkipásztorok is kérvényezhetik a vakcinát. Ennek kapcsán arról kérdeztük az erdélyi történelmi egyházak vezetőit, hogy ők hogyan vélekednek az oltásról.

Bálint Benczédi Ferenc: építő szándékkal hozták létre ezt az oltást
Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke úgy fogalmazott: a tudomány nem lehet életellenes, jómaga és a gyülekezetek is nyitottak az oltásra. Az egyházi vezető szavai szerint „ebben a szorult helyzetben” minden tudós felelősségteljesen végzi a munkáját. Mint fogalmazott, csak együttes erővel tudjuk háttérbe szorítani a vírusveszélyt, ő pedig pozitívan tekint a jövőre, és bízik abban, hogy nem fog eluralkodni a félelem.

„Úgy gondolom, hogy nem gyilkoló, hanem építő szándékkal hozták létre ezt az oltást, mivel az Istenben bízó ember nem akarhat kárt okozni embertársának. Sok mindenből kilábaltunk már a történelem folyamán, még ha meg is tizedelt minket, és úgy gondolom, hogy Isten nem azért teremtette a világot, hogy majd elpusztítsa” – nyilatkozta.

A püspök szerint nagyon furcsa helyzetben van az egyház, mivel a lelkészek általában „közösségépítő emberek”, ám ebben a periódusban pontosan az ellenkezőjét végzik. Szerinte ebben a válságos helyzetben nagyon fontos pozitívnak maradni, hiszen „amikor ég a tűz, akkor nem benzint öntünk rá, hanem igyekszünk segíteni, visszaszorítani a veszélyt”, és ez a lelkészek és az egyház feladata.

Bálint Benczédi Ferenc arról is beszélt: nem csak önmagunk életét kell megvédenünk, hanem a mellettünk lévő emberét is, amelyet úgy tehetünk meg, ha beoltatjuk magunkat, és „nem leszünk a vírus hordozói, terjesztői”. Úgy vélte, egy individualista világban a legtöbbször az ember csak saját magára gondol, ám a mostani helyzetben nem gondolkozhatunk így, felelősséget kell vállalnunk egymásért. „Az élet sokszor megpróbáltatásokat helyez elénk, ám ekkor keresni kell a fix pontot, és ez mindig az Istenbe vetett hit és az emberi értelemnek a szabadsága. Én hiszek a hit és a józan ész győzelmében” – mondta a püspök.

Adorjáni Dezső Zoltán: a szakemberek józan véleményére figyeljünk
A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke, Adorjáni Dezső Zoltán elmondta: ad a szakemberek véleményére, és azt javasolja, hogy a hívek is nekik higgyenek, ne a mendemondáknak. Az egyházi vezető szerint a tömegmédia „szétrombolta a tudatot és tartást” az emberekben, és emiatt félelem és tájékozatlanság keletkezett. Ezért tanácsolja, hogy a hiteles szakemberekre, és a hatóságok részéről jelentkező szakemberekre figyeljünk, és az oltásból ne csináljunk politikai kérdést.

„Ha a gyógyuláshoz az oltás vezet, miért ne adjunk annak hitelt? Miért vonjuk mindig kétségbe, és kezeljük fenntartásokkal azt? Sajnos az összeesküvés-elméletek nagyon elterjedtek a közösségi médiával, és sok kárt okoznak az emberiségnek. Persze, lehet bennünk fenntartás, de ettől függetlenül jobban is bízhatnánk a szakemberekben, akik hónapok óta azon dolgoznak, hogy kifejlesszék ezt az oltást” – mondta püspök. Hozzátette, a saját nevében azt tudja mondani, hogy amikor sorra kerül, akkor be fogja oltatni magát, és mindenkinek ezt tanácsolja.

A püspök emlékeztetett, hogy a két világháború közötti időszakban mennyien haltak meg gyermekbénulás, tífusz, vagy himlő miatt, és ezekre a betegségekre is az oltás volt a megoldás. Kifejtette, hogy az oltásnak történelme van, és a koronavírust is ismerték már korábban a kutatók, csak nem ezt a mutációját. Emiatt ezeken az oltásokon nem csak 7-8 hónapja dolgoznak, hanem már évekkel ezelőtt figyelték és tanulmányozták a vírust, így szerinte megbízható a vakcina.

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke továbbá elmondta, azt látja, hogy elég jelentős azoknak a lélekszáma, akik nem szeretnék beadatni az oltást, és „rendkívül nagy” a kétkedés a hívek és a lelkészek részéről is. „Én nekik is ugyanezt mondtam, hogy nem lesz itt más megoldás, egy picit bízni kell a szakmában, és vigyázni kell a tömegmédia hatásaira is. Ugyanakkor az oltás nélkül nem fogunk tudni élni, mivel sem repülővel nem fogunk tudni utazni, sem határt elhagyni, sem intézményekbe belépni” – jelentette ki.

Kató Béla: száz százalékosan az oltás mellett állunk
Az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Kató Béla úgy vélekedett: az egyház minden esetben a tudomány és az orvosok által nyújtott segítséget isteni segítségnek veszi, hiszen ők eszközök abban, hogy az ember megmaradjon, meggyógyuljon. Szavai szerint a református egyház „száz százalékosan” az oltás mellett áll, és azt ajánlja a lelkészeknek és híveknek egyaránt, hogy kövessék a hatóságok útmutatásait, és „amikor eljön az idő”, éljenek az oltás adta lehetőséggel, mert ezáltal védetté válhatnak. Hozzátette, hogy az egyházban élő embereknek a közösség a legfontosabb, ezért fontos, hogy „minél többen védettekké váljunk”, mivel így a közösséget is védjük.

„Tudtuk azt a betegség megjelenésekor, hogy csakis a védőoltás jelenthet majd megoldást, ám, hogy azt milyen hamar fedezik fel, persze nem lehetett előre tudni. Rengeteg emberi munkát és pénzt fektettek a vakcina kifejlesztésébe, hogy megállítsák ezt a betegséget, így szerintem hitelt adhatunk neki” – mondta a püspök, hozzátéve: úgy gondolja, egyetlen kutatócsoport sem akar rosszat, hanem segíteni kíván.

Kató Béla szerint az a baj, hogy az elmúlt években – az internet megjelenése után különösen – kételkedés indult el minden véleménnyel szemben. Szerinte az emberek magukra maradtak, az alapján döntenek, miket „innen-onnan hallottak”, és ez „összekavarja a gondolataikat és bizonytalanná teszi őket”. „Régebben a tudomány embereinek, az egyház szavának, vezetőinek sokkal nagyobb hitele volt. Ma ez felborult, és mindennek az ellenkezőjét is el lehet hitetni az emberekkel, és emiatt alakult ki ez a kételkedő, összeesküvés-elméleteket gyártó társadalom” – tette hozzá.

Kató Béla továbbá elmondta, úgy érzi, hogy az idő múlásával egyre jobban bebizonyosodik: az oltás biztonságos, és akkor lassan-lassan a „társadalom megnyugszik”, és többen kezdik beoltatni magukat. Mint fogalmazott, az influenza is évről évre visszatér, arra is az oltás jelenti a megoldást, és úgy gondolja, a koronavírussal is ez fog történni.

Csűry István: a védőoltás elfogadását javasoljuk
Csűry István, Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke korábban a Facebook-oldalán fejtette ki az egyháza álláspontját ebben a kérdésben: a védőoltás elfogadását és a beoltás alkalmazását javasolják.

„Vannak tragikus korszakok, amikor Isten kegyelme és szeretete nélkül az ember tehetetlenné válik. Kiszolgáltatottságában csökken a helyzetismeret és növekszik a döntésképtelenség. Ebben a helyzetben a félelem egyeseket elszigetel, másokat felelőtlenné tesz. Az elhárítás lelki folyamata némelyeket tagadásba kerget, másokat feledékenységbe vagy cinikus okoskodásba” – olvasható a püspök felhívásában.

Az egyházi vezető kiemelte: „emberek esnek egymásnak, mert a szorongás csendesebb, kezdő szakaszát felváltja a dühöngő – mindent eltipró – indulat. Ennek lesz áldozata a józan, megoldást keresők véleménye és kiutat mutató munkája.”

Csűry István azt írta, a vírustagadás erősödve terjedt akkor is, amikor a kórházak befogadóképessége a végét járta. „Rövid ideig, mintha mindenki egyetértett volna a védőoltás szükséges bevezetésében, mintegy utolsó menedék a veszélyeztettek megmentésére” – fogalmazott a püspök.

„Vírustagadók és oltásellenzők együtt keltenek zavart és bizonytalanítják el a tájékozatlanokat, attól sem megriadva, ha halálba juttatnak így szerencsétleneket” – olvasható a Királyhágómelléki egyházkerület vezetőjének bejegyzésében.

Forrás: Maszol.ro