Az Irgalmas Samaritánus Keresztyén Egyesület tevékenységei

A sepsiszentgyörgyi Irgalmas Samaritánus Keresztyén Egyesület fogyatékkal élő gyermekek foglalkoztatásának céljából jött létre. A továbbiakban 2019-ben folytatott tevékenységekről számolunk be.

Köszönjük a BGA Zrt-nek a támogatást!

Örömúszás Sepsiszentgyörgyön

Fontos célt, azaz a speciális nevelést igénylő gyermekek sportoltatását próbálta elérni a vasárnap hagyományteremtő szándékkal megrendezett úszóverseny”, amelyet a sepsiszentgyörgyi Irgalmas Samaritánus Keresztyén Egyesület szervezett a târgoviștéi Radu Toma Gabriel segítségével.

Az első alkalommal megtartott esemény nagy sikernek örvendett, és közel 30 – többnyire Down-szindrómás – gyermek csobbant vízbe. Volt aki segédeszközzel, de legtöbben egyedül úsztak, s mindannyian 25–50 méteres távon csillogtathatták meg tudásukat. A rendezvény sikere talán abban rejlett, hogy az esemény nem a szó szoros értelmében vett verseny volt, itt mindenkit díjaztak, mindenki győztes lett, aki saját korlátait legyőzve benevezett egy vagy több úszószámba. Ez a „megmérettetés” arra akart rávilágítani, hogy a vízben mindenki egyenlő, hiszen több korosztályban, egészségi állapottól és edzettségi szinttől függetlenül a résztvevők megtapasztalták, mekkora nagy erőt ad, energiát szabadít fel az úszás. A hétvégi örömúszáson olyan gyermekek kóstolhattak bele a versenyzés élményébe, akiknek ez nem adatik meg naponta. Az eseményre Bukarestből, Ploiești-ről, Târgoviștéről és Brassóból érkeztek úszók, a házigazda és szervező egyesületet pedig két sportoló, Nagy Kinga és Zelenák Dávid képviselte. A rendezvény közös beszélgetéssel és szeretetvendégséggel zárult. A szervezők – akik bíznak a jövő évi folytatásban – úgy gondolják, hogy a sport szerepe minden élethelyzetben pozitív, s egyszerre ad egészséget, élményt, kitartást és magabiztosságot.

Forrás: 3szék.ro

Hét dobogós helyezés

Az ifjú Csíki Sándor által felkészített sepsiszentgyörgyi sportolók hét dobogós helyezéssel fejezték be a szeptember 20–22. között Déván és Vajdahunyadon megtartott román Speciális Olimpiai Játékok tizenhatodik kiírását.

Az értelmi fogyatékossággal élő sportolóknak versenyzési és élményszerzési lehetőséget biztosító eseményen mintegy háromszázan vettek részt, a szervezők elmondása szerint a 136 díjkiosztón összesen 655 érem talált gazdára. Sepsiszentgyörgyöt három sportoló képviselte az országos szintű megmérettetésen, akik úszásban, valamint atlétikában tették próbára magukat. A Sepsiszentgyörgyi Diakóniát képviselő Nagy Kinga aranyérmes lett 25 méteres gyorsúszásban, míg Bogdán Boglárka 25 méter gyorson és mellen is a dobogó második fokára állhatott fel. A háromszéki csapat harmadik tagja, Zelenák Dávid az Irgalmas Samaritánus Keresztyén Egyesület színeiben ugrott medencébe, és 50 méter pillangón nem talált legyőzőre, míg 50 méter gyorson másodiknak csapott célba. A szentgyörgyiek az atlétikai pályán is helytálltak, az 50 méteres versenyszámban Nagy Kinga és Zelenák Dávid második, míg Bogdán Boglárka negyedik lett. Gratulálunk mindannyiuknak!

Forrás: 3szek.ro

Dobogón zárta az évet Zelenák Dávid

A budapesti Csalogány Diáksport Egyesület színeiben versenyző sepsiszentgyörgyi Zelenák Dávid bronzéremmel zárta a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) által szervezett évadzáró úszóversenyt. A hétvégi megmérettetésre többek között kilátogatott a Magyar Úszó Szövetség elnöke, dr. Wladár Sándor is, aki az 1980-as moszkvai olimpiai játékokon elsőnek csapott célba a 200 méteres hátúszásban.

Az MSOSZ évadzáró úszóversenyének ezúttal is a monori uszoda adott otthont, ahol 22 magyarországi egyesület 104 sportolója ugrott medencébe. A Csalogány Diáksport Egyesület színeiben összesen 26 úszó volt érdekelt az egynapos viadalon, köztük az ifjú Csíki Sándor által felkészített Zelenák Dávid. A sepsiszentgyörgyi fiú 50 méter háton tette próbára magát és bronzéremmel fejezte be a 2019-es idény utolsó megmérettetését. Mint ismeretes, az MSOSZ eseményei versenyzési és élményszerzési lehetőséget biztosítanak az értelmi fogyatékossággal élő sportolóknak, emellett a szövetség a Speciális Olimpia mozgalom és jelen esetben az úszósport népszerűsítését tűzte ki célul.

Dávid idén további három viadalon vett részt: februárban négy dobogós, két második és két harmadik helyezéssel zárta az ugyancsak Monoron megtartott szezonnyitó speciális úszóversenyt, majd júniusban ismét Magyarországon jeleskedett, amikor egy első, egy második és két harmadik helyezést jegyzett, míg szeptemberben a román Speciális Olimpiai Játékok tizenhatodik kiírásán egy arannyal és két ezüsttel gyarapította éremkollekcióját.

Forrás: 3szék.ro

Nyári Tábor

Fogyatékkal élők vasárnapja

Lovasterápia

Mikulásvárás