Jakó Dénes Tanműhely 2019-ben is

Az elmúlt esztendőben is fontosnak tartotta a Halmágyi Egyházközség a Tanműhely program alkalmainak megszervezését, hiszen már szerves részévé vált a halmágyi gyermekek életének a péntek esti közös program, mely most is a magyar kultúra, nyelv és néphagyományok világába hivatott kalauzolni az egyébként román tannyelvű oktatásban résztvevő gyermekeket.

Több éves tapasztalatunk azt mutatja, hogy a szülők és nagyszülők értékelik az Egyházközségben folyó oktatási tevékenységet, különös tekintettel erre a tanműhely programra. Szívesen küldik a gyermekeket, és a tanév elején minden család igyekszik úgy igazítani az iskolán kívüli programokat, hogy ezt az időpontot ne érintse semmi más tevékenység, és a gyermekek nyugodtan részt vehessenek rajta. Átlagosan 10, 3-12 éves résztvevő gyermek van jelen hétről hétre.

A program megvalósításának hátterében három támogató áll. Első sorban a helyszínt, és további feltételeket biztosító Halmágyi Egyházközség és a programfelelős lelkész, Bandi Márta. A program anyagi támogatását idén is pályázati formában a Communitas Alapítvány biztosította. Fontos megjegyezni, hogy a program kizárólag ebből a forrásból valósulhat meg. A lebonyolításhoz pedig elengedhetetlen segítséget biztosít a Petőfi Sándor Program helyi ösztöndíjasa, jelen esetben 2019 szeptemberétől Farkas Emőke.

A program tematikájának kidolgozása Bandi Márta és a mindenkori ösztöndíjas közös feladata, ami az első félévre nézve okozott némi bonyodalmat, hiszen a 2018/2019-es tanév ösztöndíjasa, januárban befejezte halmágyi tevékenységét, ezért az ő tevékenységére alapozott programot újra kellett tervezni. Nagy öröm viszont az őszi félév nagy sikere, hiszen Farkas Emőke személyében egy valóban rátermett és hozzáértő személy került a program élére. A magyarságunkhoz kapcsolódó hagyományokban igen jártas, a gyermekek nyelvén jól értő ösztöndíjas hamar megtalálta a közös hangot a gyermekekkel és különleges tevékenységekbe tudta őket bevonni.

A Tanműhelyprogram idei tevékenységei is jól körvonalazhatóak, vagyis nemzeti, anyanyelvi és hagyományi tárgykörökbe sorolhatóak. Így kapott helyet a március 15-e megünneplése, az októberi ünnepeink megismerése, a mese-mozi alkalmai, valamint az őszi terményekkel való különféle foglalatoskodás és cipósütés. A tevékenységek egyértelműen kapcsolódnak az egyházi életünk eseményeihez is, hiszen itt készülünk évzáró és évnyitó istentiszteletekre, itt készülnek az adventi koszorúk és idén először a gyermekek sütötték az aratási hálaadásra a cipót.

Az idei év különlegessége volt, hogy május elején Miskolcról Pálinkás Ágnes és Miklós-Dienes Lídia személyesen hozták el az Egyházközség részére összegyűjtött adományokat (mese DVD, bábok, társasjátékok, könyvek). A dátumok egybeesése miatt a Mikulás váró délutánt is a program keretén belül szerveztük meg, illetve ekkor készültünk Farkas Emőke vezetésével az idén először megvalósuló kántálásra is, melyre a kóbori betlehemest tanulták meg a gyermekek. A betlehemest Halmágyon mutatták be, a meghívó és vendéglátó családok otthonában, illetve a gyermekek küldöttsége a Brassóban is bemutatta azt.

Az idei tapasztalataink igazolják a program létjogosultságát, az anyanyelvi nevelés és közösségben megélt nyelvgyakorlás fontosságát. Évről évre egyre határozottabban állítjuk, hogy szükség van a programra és annak megszervezésére. Isten áldása kísérje munkánkat 2020-ban is!

Bandi Márta

További fotókért látogassa meg a Halmágyi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség oldalát.