Jakó Dénes Tanműhely 2020

A 2020. esztendő nagy kihívások elé állította mindennapi életünket, hiszen a koronavírus gyors terjedése határt szabott az eddig jól működő programjainknak és egyáltalán a hétköznapjainknak.

A megváltozott programok közé tartozik az egyházközségünkben működő, a magyar nyelvű oktatást kiegészítő, a magyar kultúra továbbadását és ápolását támogató Jakó Dénes Tanműhely programja, melyet már 2017 szeptembere óta a Communitas Alapítvány anyagi támogatásával és a Petőfi Sándor Program helyi ösztöndíjasának segítségével, iskolaidőben heti rendszerességgel tartunk meg. A program célja, hogy minden gyermek számára adott legyen a lehetőség a magyarságunkkal kapcsolatos hagyományok, játékok, mesék megismerésére, és a magyar nyelv használatára is. A program nagy népszerűségnek örvend, köszönhetően a hozzáértő ösztöndíjasoknak is.

Idén viszont a személyi feltételeket és a közoktatásban kialakult helyzetet mérlegelve hoztuk meg a program lebonyolításáról szóló döntésünket: online térbe helyezzük a tanműhely programot, és előkészített csomagokat adunk át a gyermekeknek, illetve egy programtervet, amit egyébként a 2020/2021-es tanév első félévében együtt valósítottunk volna meg. Az elkészített csomagokat a programfelelős személyesen adta át a szülőknek, illetve a gyerekeknek, körbe járva a Halmágyon, Sárkányban és Fogarason élő családokat is. A gyermekekkel telefonos applikáción keresztül kapták meg az aktuális feladatokat, így minden héten elkészítettek valamit, és küldték meg az elkészült alkotásokról készült képeket.

Külön meglepetés volt a mikulás csomag, hiszen nem gondolta senki, hogy idén lesz egyáltalán csomag, mert minden nagy rendezvényünk elmaradt (adventi koszorú készítés és mikulás est, és a karácsonyi kreatív délután is).

Mindezen kívül igyekeztünk még fogyóeszközöket is beszerezni, hogy 2021-es év során a program leghamarabbi indulásakor, legyen rendelkezésre álló elegendő festék, ceruza, filctoll és papír. Mint minden esztendőben, így most is igyekeztünk minőségi alapanyagokat a gyermekek kezébe adni mindkét csomagban, illetve a fogyóeszközöket is körültekintéssel szereztük be.

Az egyházközség jelen helyzete megnehezült, ezért csekélyebb önrésszel tudott csak hozzájárulni a program megvalósulásához (beszerzési, szállítási költségek). Ez az év, és ez a fajta munkamód megmutatta számunkra a határainkat, de talán az elmaradt közösségi alkalmaink fontosságát is. Reméljük, hogy bár így sikerült valamit pótolni, és az Alapítvány segítségével hozzájárultunk ahhoz, hogy adott pillanatban könnyebb legyen a Tanműhely újraindítása.

Bandi Márta Zsuzsanna

programfelelős-lelkész