Járosi Andor emlékest – Országos Reformációi Ünnepségsorozat

Alább olvasható a Székely Hírmondó tudósítása az Országos Reformációi Ünnepségsorozatról. Köszönjük az átfogó tudósítást!

A romániai Evangélikus–Lutheránus Egyház október 25–26-án Sepsiszentgyörgyön szervezte meg országos reformációi ünnepségsorozatát, amelynek keretében könyvbemutatóra, kiállításmegnyitóra és szoboravatásra is sor került.

A könyvbemutató házigazdája Ft. Adorjáni Dezső-Zoltán, a RELE püspöke köszönti az egybegyűlteket
A könyvbemutató házigazdája Ft. Adorjáni Dezső Zoltán, a RELE püspöke köszönti az egybegyűlteket

Pénteken este az evangélikus templomban mutatták be a tragikus sorsú Járosi Andor (1897–1944), egykor Kolozsváron tevékenykedő lelkész, teológiai tanár, író folyóiratokban megjelent írásait tartalmazó könyvet. A szép számban megjelenteket köszöntő Zelenák József esperes és a bevezető áhítatot tartó dr. Blázy Árpádné kelenföldi lelkészt követően ft. Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök az erdélyi magyar keresztény egyházak kultúra és társadalomszervező szerepének megőrzése mellett kardoskodott.

Antal Margit nyugalmazott magyar nyelv és irodalomtanár, Járosi Andor unokája
Antal Margit nyugalmazott magyar nyelv és irodalomtanár, Járosi Andor unokája

A vészkorszakban zsidókat mentő és a szovjet hadsereg által 1944-ben fogolytáborba hurcolt, majd ott rövidesen életét vesztő Járosi Andor alakját unokája, Antal Margit nyugalmazott magyar nyelv és irodalom tanár idézte fel nagymamája visszaemlékezései alapján.

A kötet szerkesztője, Benkő Timea teológiai tanár
A kötet szerkesztője, Benkő Timea teológiai tanár

A Kriterion Könyvkiadónál megjelent kötetről elsőként annak szerkesztője, Benkő Tímea teológia tanár beszélt, fejet hajtván a népe sorsát lelkén viselő lelkipásztor, oktató és közíró nemzetmentő munkássága és emberi nagysága előtt. H. Szabó Gyula, a Helikon–Kemény János Alapítvány elnöke, a könyvkiadó igazgatója egy régi adósság lerovásaként értékelte a könyv megjelenését.

Ferenczy Miklós nyugalmazott református lelkész
Ferenczy Miklós nyugalmazott református lelkész

Az ünnepség Gy. Szabó Béla (1905 – 1985) grafikus kiállítása megnyitójával folytatódott a templomban. Nyilván nem véletlenül, ugyanis a fametszeteivel világszerte ismertté és elismertté vált képzőművész kiteljesedésének az útját is Járosi egyengette, és őt ábrázoló grafikái illusztrálják a most megjelent kötetet is. Minderről a Sepsiszentgyörgyön három hétig közszemlére bocsájtott alkotásokat ismertető Ferenczy Miklós nyugalmazott református lelkész, a Gy. Szabó Béla hagyatékának őrzője tájékoztatott.

A sepsiszentgyörgyi Kantate gyermekkórus
A sepsiszentgyörgyi Kantate gyermekkórus

A rendezvény emelkedett hangulatához Császár Katalin és Szabó Levente, valamint Máthé Izabella és Kis Kincső, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum tanárai, illetve diákjai zenei előadása, Becsásy Beatrix színművész szavalata és az evangélikus gyülekezet Domokos Zsuzsa tanítónő által vezényelt Kantate gyermekkórusának fellépése is hangsúlyosan hozzájárult.

Forrás: Székely Hírmondó

Fotók: Csabai Anita