Magyar bölcsőde Besztercén

„Mi építő és épülő keresztény közösségek vagyunk!” – idézte a besztercei evangélikus – lutheránus Bölcsőde, óvoda és oktatási központ avatásán Adorjáni Dezső Zoltán, a romániai evangélikus – lutheránus egyház püspöke Luther Mártont, aki már a 16. században a gyermekek jogának és kötelességének tekintette a tanulást.

Régóta felvetődött Besztercén magyar bölcsődei csoport létrehozásának ötlete, szükségessége, ami egyedülálló megvalósítás lenne a magyar közösség életében. Ennek helyszínét ma már a Romániai Evangélikus – Lutheránus Püspökség és Besztercei Evangélikus – Lutheránus Egyházközség közös tulajdonában lévő, a Kárpát – medencei Óvodafejlesztési program keretében újjáépített és átalakított intézmény biztosítja. Több hivatalos megbeszélést bonyolítottunk le Ioan Turc polgármesterrel, felajánlva az együttműködést a tervünk megvalósítása érdekében, ami biztosítaná az intézmény bevonását az állami tanügyi rendszerbe és ennek költségvetésébe.

Az épület beosztása a következőket biztosítja:

– alagsor – öltözők, ebédlő, konyha, tárolóhelység, alkalmazottak öltözője és bejárata, mosdó felnőtt és gyermekek számára,

– földszint – bejárati fogadó előtér, nővérszoba és elkülönítő, protokoll konyha, irodahelység, foglalkoztató terem, szabadtéri foglalkozások számára terasz, mosdó.

– emelet: 4 csoportszoba, mosdók a csoportok számára, fertőtlenítő.

 Az elképzelés mára kézzelfogható valóssággá vált. Máthé Attila városi tanácsos, a 2022. június 30 – i tanácsülésén az erről szóló tanácsosi határozatot sikeresen mutatta be és a tanács jelenlévő tagjai egységesen szavazatukkal ezt megerősítették.

Tóth Zoltán Csaba evangélikus – lutheránus lelkész biztosította az önkormányzatot, hogy az újonnan kialakított épület megfelel a legmagasabb szintű elvárásoknak, ami a város polgármesterét is arra késztette, hogy az önkormányzat elfogadja az együttműködés feltételeit.   Az ingatlan a város egy csendes részén található 4 percre a központtól és 2 percre az erdőtől, ez pedig biztosítja a gyermekek számára a zajszennyezéstől mentes környezetet és a friss levegőn eltöltött minőségi időt. Ezeket az előnyöket kihasználva már a tervek elkészítése során igyekeztünk környezetbarát, „zöld” bölcsődét és óvodát kiépíteni, ezáltal biztosítani a gyermeknek az egészséges életmód szemléletét és a környezetbarát nevelés feltételeit.

„A bölcsődei ellátás megteremtésével hozzájárulunk az itt élő magyar családok életszínvonalának, életkörülményeinek javításához”, nyilatkozta Máthé Attila városi tanácsos.

A bölcsődei program szeptembertől indul. Célunk a közeljövőben a magyar bölcsődei csoport bővítése és ezzel párhuzamosan magyar óvodai csoport indítása is.

                                                                                              Tóth Zoltán Csaba, Máthé Attila