Márkos István Önképzőkör Halmágyon

2019 őszén is folytatódott az Önképzőkör, ezúttal a hagyományos és kézműves tevékenységeket központba állítva. A program összeállításában és az alkalmak vezetésében nagy szerepet vállal Farkas Emőke, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, aki szakmai tapasztalatával és ismereteivel kompetens vezetője a programnak.

Az őszi sorozat első két alkalmán (2019. október 9. és 23.) a vászonból előkészített zsákok díszítésére került sor, különböző technikák alkalmazásával. Így hímzéssel és textil filc használatával. Az asszonyok saját ízlésük és kívánságaik szerint rajzoltak mintákat a vászonra, melyet aztán lehetőség szerint kihímeztek vagy filctollal megrajzoltak. Az elkészült zsákocskák most otthonaikat gazdagítják, igény szerint használható szárított teafű vagy kenyér tárolására.

Ezt követően, november 20-án, hagyományos kenyérsütésre, valamint a kenyérsütés történetéről szóló előadásra és kóstolóra került sor. Ezen az alkalmon egy receptgyűjtemény is kiosztásra került, mely az előzetesen összegyűjtött – részben halmágyi – recepteket is tartalmazza.

December 4-én hagyományos mézeskalács sütésre került sor, melyet előzőleg már a fiatalok már begyúrtak és néhány nap pihentetés után az asszonyok kiszaggattak és kisütöttek. Az egyházközsgég vezetői erre az alkalomra a BGA Zrt. támogatásával Mikulás csomagokat állított össze a résztvevőknek, ezzel is megköszönve a rendezvényeken való jelenlétüket és mindenféle hozzájárulásukat.

Istennek legyen hála ezekért a közös délutánokért!

Az Önképzőkör megvalósításában támogatást nyújt a Petőfi Sándor Program, a helyi ösztöndíjasa által, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Pályázati úton támogatta a rendezvénysorozatot. (MKO-RO-1-2019/1-000079)