Születésnapi Bach-maraton Kolozsváron

Március 21-én, Johann Sebastian Bach születésnapján rendezik meg a harmadik kolozsvári Bach-maratont az evangélikus Pietati templomban.

Az esemény reggel 10 órakor kezdődik, és egy déli szünetet követően az esti órákig fog tartani. A hangversenysorozat ezúttal is J. S. Bach alkotásainak változatos és színes válogatását mutatja fel, neves meghívottak előadásában. A hangszeres és kamarazenei darabok sora az idén egy-két meglepetést is tartogat: az eredetileg csembalóra írt Goldberg-variációk a nem mindennapi,

szaxofon–cimbalom–gordonka átiratban fognak megszólalni, valamint első ízben hallhatjuk

kortárs audiovizuális kontextusban a 3. hegedű-szólószonáta és a Komm Heiliger

Geist, Herre Gott korál dallamának multimédiás feldolgozását a Strings IN

connectiON együttes előadásában. Újdonságnak számít az is, hogy az esti záróhangverseny műsorában Bach-kantáták csendülnek fel.

A koncerteket élőben lehet majd követni a Bach-maraton Facebook oldalán, a BBTE Magyar Film és Média Intézet hallgatóinak közvetítésével.

Az esemény idei meghívottai: Arno KERKHOF (Hollandia – orgona), Maria PETRESCU (barokk oboa), GEBE-FÜGI Renáta (szoprán), DUFFNER Melinda (mezzoszoprán), GYÖRGY Róbert Vilmos (basszus), FILIP Ignác (harántfuvola), STRINGS IN CONNECTION – Cătălin CREȚU (multimédia) és CSENDES László (hegedű), KOSTYÁK Előd, OLÁH Mátyás (gordonka), RÉMAN Zoltán (szaxofon), RÉMAN Gergely Bálint (cimbalom), Luca PULBERE, OLÁH Boglárka Eszter (zongora), Amalia ERDŐS (csembaló), Erich TÜRK, FERENCZ-ZORGEL Szilvia (orgona), SZÖVÉRDI Csilla, DÉNES Anna, Mia MANN, ZSIGMOND Ágnes, Cosmina SALVAN, DOMAHIDI Sára, Sabin Zeno ARGINTARU, KOVÁCS Zsolt (hegedű), KIRÁLY Erzsébet, KASABIAN Kamilla (brácsa), DIMÉN Szabolcs (nagybőgő), SÓGOR Dénes, Dan BOANCĂ, Daria METEA, Ana POP, Maria BELINSCHI (zongora), LOKODI Lehel, Kristian LUPTOVITS, SÓGOR Sámuel, VAJAS Gréta (orgona).

A rendezvény szervezői rendkívül fontosnak tartják, hogy bevonják a fiatalokat, ezért partneri viszonyt alakítottak ki a város legfontosabb zeneoktatási intézményeivel: a Sigismund Toduță Zeneművészeti Főgimnáziummal, a Gheorghe Dima Zeneakadémiával, valamint a Babeș–Bolyai Tudományegyetemmel.

A támogatóknak köszönhetően az egynapos hangversenysorozatra a belépés díjtalan, mindemellett a szervezők adományokat gyűjtenek a kürpödi barokk orgona megmentésére és felújítására.

A kürpödi barokk orgona Johannes Hahn (1712–1783) orgonaépítő mester egyik utolsóként épített és fennmaradt egymanuálos, tízregiszteres hangszere. Mindez örökségvédelmi és orgonaépítő szakmai okokból egyaránt indokolttá teszi az orgona megmentését. A Szeben megyei Kürpöd (Chirpăr) szász evangélikus gyülekezetének elnéptelenedése és a templom veszélyes állapota miatt a kolozsvári egyházközség átvállalta a hangszer megőrzését. Az orgona lebontása és biztonságba helyezése megtörtént: 2022-ben Magyar Árpád restaurátor és orgonaépítő mester vezetésével a hangszert elszállították a szászhermányi orgonaépítő műhelybe.  A kolozsvári egyházközség a restaurálást követően szeretné átköltöztetni a hangszert a Pietati templomba, felszentelésére a jövő évben, a Bach-maraton keretében kerülhet sor. A mentési és felújítási munkálatok összköltsége 65.000 euró (325.000 lej), melyből még hiányzik 50.000 euró (250.000 lej). Az egyházközség „téglajegyek” árusításával kéri a művészetpártoló közösség támogatását, a jegyeket a Bach-maraton teljes időtartama alatt meg lehet majd vásárolni.

A felajánlott adományokat a következő számlaszámra is lehet küldeni:

BISERICA EVANGHELICĂ-LUTHERANĂ DIN ROMANIA – PAROHIA CLUJ

CIF RO4485723

OTP Bank Sucursala CLUJ

RO30OTPV200001551130RO01

Postacím: 400105 Cluj-Napoca, B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 1

A Bach-maraton szervezője a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház Püspöki Hivatala, a Kolozsvári Evangélikus-Lutheránus Egyházközség és a Járosi Andor Egyesület. Az idei maraton főtámogatója az OTP Bank Románia, kiemelt támogató intézménye a román Vallásügyi Államtitkárság.