Tájékoztató a Csángó Zarándoklattal kapcsolatosan – Tárgy: gyülekezeti bemutatkozó sátrak, kézműves vásár és civil sátor

Egyházunk minden lelkészi hivatalának kiküldött tájékoztató levelét tesszük közzé egyházunk kiemelkedő nyári eseményéről: a II. Barcasági és Királyföldi Csángó-magyarok Zarándoklatáról. Kérjük, olvassák el figyelmesen, készüljünk közösen alkalmunkra!

  1. Gyülekezeti bemutatkozó sátor: minden gyülekezet meghívást kapott arra, hogy egy bemutatkozó sátorral vegyen részt a Zarándoklaton, a programból jól látható, hogy erre két helyszínen is sor kerül, június 29-én, csütörtökön, a tatrangi alkalmon, illetve július 1-én, szombaton, a pürkereci alkalmon.

A szóbeli felhívásban is elhangzott, most írásban is rögzítjük: a bemutatkozó sátor minden gyülekezet számára a bemutatkozás és az identitását jelentő tárgyi értékeinek/kincseinek/hagyományainak a bemutatására szánt lehetőség.

Minden gyülekezet a saját maga elképzelése szerint rendezi be a sátrát, a főbb irányvonalak: egyházi és népi hagyományok eszközei, viseletek, a sajátos szokásokról készült fotó-panók vagy fotó kiállítások, de belefér bármi más sajátosság bemutatása: ételek, italok készítése-kóstolása, kézműves foglalkozások szervezése, bármi, ami a gyülekezet vagy tágabb értelemben a falu/város közösség identitásának a részét képezi, természetesen megválogatva azt, hogy a minőségi és lehetőleg csángó/magyar identitásunk értékes darabjai legyenek.

Technikai tudnivalók ezzel kapcsolatosan: a tatrangi alkalomról Gödri Alpár lelkész szolgál bővebb felvilágosítással, a pürkereci alkalomért pedig jómagam felelek, ezzel kapcsolatosan nyugodtan lehet hívni engem, vagy e-mailben is tisztázhatunk minden kérdést (ez valószínűleg könnyebben fog működni, mint a telefonos verzió). A pürkereczi helyszínen Orsi János pürkereci gyülekezeti felügyelő lesz az, aki a sátrak felállításának a folyamatát koordinálja.

A sátrak felállítására lehetőség lesz csütörtökön estétől, amikor lejár a tatrangi program, egészen szombat hajnalig. A fesztiváltér szerda estétől vasárnap estig őrizve lesz, szóval bátorítok mindenkit, hogy minél hamarabb állítsa fel a sátrát, talán legjobb a pénteki nap délelőttje lesz.

FONTOS tudnivaló: minden gyülekezet maga kell a sátrakat illetve a sátorban kiállítandó minden eszközt hozzon (pad, polc, asztal, stb.), nincs lehetőségünk mindenkiknek teljes felszerelést biztosítani. Az éjszakai őrzést megoldjuk, biztonságban lesz úgy a sátor, mint a benne találhatóak, a szombati napon azonban minden gyülekezet maga szervezi meg azt, hogy ki/kik képviselik a sátorban a közösséget.

A gyülekezeti sátrak az istentisztelet után nyitnak és a délutáni fesztivál-zárásig maradnak nyitva, ez alatt minden gyülekezet maga őrzi a sátrát és a benne foglaltakat, szombat reggeltől nem vállalunk felelősséget a sátorban levő tárgyakért. Sátorbontás szombaton 18 óra után kezdődik, ekkor hajthatnak be a fesztiváltérre autóval is.

Megjegyzés: a fesztiváltér hátsó bejárata (térkép mellékelve) az, ahol autóval be lehet hajtani csütörtök estétől szombat hajnali 7 óráig, ekkor minden autónak el kell hagynia a fesztiválteret, parkolási lehetőség jelölve a térképen, szombaton reggel 7 órától a mentő/tűzoltó/csendőr autók számára fenntartott beavatkozási útvonal a hátsó bejárat, szóval ennek nyitva kell maradnia. Szombaton 18 óra után ismét be lehet hajtani autóval a fesztivál térre.

Minden gyülekezet maga készíti el a sátor névtábláját is, ez lehet ugyanaz, amivel a felvonuláson is részt vesz, javasoljuk, hogy használják a közös arculati elemeket ezen névtáblák elkészítésénél, ezek is nemsokára kiküldésre kerülnek.

Jelentkezési határidő: 2023. június 20. a hanko_szilamer@yahoo.com email címen.

  1. Kézműves vásár

A gyülekezeti sátrakkal szomszédosan kerül sor a kézműves vásárra, ide elsősorban a sajátjainkat hívjuk, mindazokat, akik a mi közösségeinkben kézműves és/vagy háztáji termékeket készítenek/termesztenek. Fontos szempont itt is, mint a gyülekezeti sátraknál: minőségi és lehetőleg natúr és/vagy hagyományos termékek vására, szóval nincs műanyag, bóvli, giccs, kínai stb.

A vásárt szervező partnerünk a HMIK (Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub), kapcsolattartó Sipos Emese Hmik elnök (elérhetőség a tájékoztató végén), ők maguk is meg fogják hirdetni, illetve a vásártér építése, berendezése, valamint a vásár lebonyolítása az ő feladatuk, ennek jegyében tisztelettel kérünk mindenkit, Emese felé irányítsa az érdeklődőket.

FONTOS tudnivalók: 30 vásáros asztalt állít fel a HMIK, ezeket a jelentkezés sorrendjében osztják szét a szervezők, lesz lehetőség villanyra is ha szükséges, ezt egyenként egyeztetik a jelentkezőkkel a szervezők. A vásáros asztalokon túl lesz hely (bőven) vásáros sátorral is részt venni, ezt azonban a jelentkezők kell hozzák maguknak, úgymint annak minden bútorzatát is.

Mivel az a cél, hogy elsősorban a sajátjainkat támogassuk, akik a nagyobb, nevesebb vásárokra nem jutnak be, ezért nincs részvételi díj, de bármilyen adományt (akár pénzbeli, akár termék/terménybelit) szívesen fogadunk.

Itt a lelkészeket külön kérem, hogy térképezzék fel a közösségeiket, népszerűsítsék a vásárt úgy a hivatásosok, mint az amatőrök felé. Ez egy jó lehetőség úgy a népszerűsítésre, mint az eladásra is, minden bizonnyal gyülekezeteinkben sokan vannak, akik szép és értékes termékeket állítanak elő, de még nem volt alkalmuk, lehetőségük ezzel vásárlók elé állni. Ha tudnak ilyenekről, kérem, bátorítsák őket, hogy jöjjenek el, nekik s ez által közösségeinknek is jót teszünk. Vásáros engedélyre is szükség lesz, általában, aki már részt vett vásárokon, annak van, de ha esetleg nincs még ilyen valakinek, akkor kérem, engem keressenek meg, van lehetőségünk szerződéskötésre, amelynek során ideiglenes és hivatalos engedélyt kaphatnak árusításra.

  1. Civil sátor

A szombati napon a Barcasági Csángó Alapítvánnyal közös szervezésben sor kerül Civil sátor felállítására is, ennek lényege az, hogy a gyülekezeteink vonzáskörében élő, a mi értékeinket és hagyományainkat ápoló civil szervezeteknek adjunk bemutatkozási lehetőséget. Gondolunk itt elsősorban iskolák, szeretet-szolgálatot végző egyházi vagy világi szervezetekre, könyvkiadókra, kultúra-szervező vállalkozásokra vagy egyesületekre, minden olyan, a civil életben tevékenykedő közösségekre, akik az általunk is képviselt és megélt értékek mentén építik a csángómagyar vagy erdélyi magyar közösségünk jövőjét.

Technikailag ez a következőképpen fog megvalósulni: egy közös sátorban asztalokat biztosítunk minden jelentkező és meghívott szervezetnek, egyesületnek, ahol ők saját belátásuk szerint helyezik el bemutatkozó anyagaikat, kiadványaikat, fotóikat, stb. Szóval lesz egy nagy közös sátor, amiben asztalok és padok lesznek, ezt nem kell hozniuk. A civil sátor ugyanúgy, mint a vásár, az istentisztelet után nyit, és a délutáni zárásig tart nyitva. Ez idő alatt a szervezetek képviselői a sátorban és környékén képviselik a közösségüket.

Koordinátora a civil sátornak: Hlavathy Zsuzsa, Barcasági Csángó Alapítvány elnöke (elérhetőség a tájékoztató végén), nála lehet és kell jelentkezni illetve részleteket egyeztetni.

  1. Egyéb kérdések és kérések:

A csangozarandoklat.evangelikus.ro  internetes oldalon és aplikáción keresztül még részletesebb leírásokat lehet találni programról és egyéb fontos tudnivalókról, szervező csapatról és a szolgálati ágak felelőseiről. Utazással, szállással, önkéntesekkel, pénzügyekkel, médiával és média-anyagokkal stb. bármilyen kapcsolatos kérdésekkel, az ezt koordináló szervező kollegát lehet és kell keresni, de természetesen mindannyian állunk rendelkezésre, hogy az előkészítő munkákat minél hatékonyabban tudjuk elvégezni, minden szervezési kérdésre a lehető legkönnyebb és hatékonyabb megoldást megtaláljuk.

Kiemelten fontos annak tudatosítása magunkban, hogy ez a találkozó mindannyiunké, közösen szervezzük, a közös találkozás és ünneplés alkalma lesz. Szóval kérünk és bátorítunk mindenkit, hogy tekintse ezt saját alkalmának, kapcsolódjon be az előkészítő munkákba, hordozza úgy a saját, mind a gyülekezete imádságaiban ezt az alkalmat, hogy együtt tapasztalhassuk meg azt, hogy Isten valóban velünk volt, van és lesz.

Még érkeznek majd tájékoztatók, a szombati nap forgatókönyve reménység szerint június 15.-ig véglegesítődik, ezt is küldjük majd mindenkinek.

A helyszíntérkép még nem végleges, jelenleg még nincs rajta a hangosító-sátor, a Folk udvar valamint  a Civil Sátor illetve pár apróbb módosítás is még hátra van, a következő tájékoztatóba már mindenképp a végleges verzió kerül majd.

A szervező csapat nevében, áldáskívánással,

Hankó Szilamér.

 

Elérhetőségek:

Főszervező:

Koszta István – +40-722-55-5627,  kosztaistvan@yahoo.com

Helyszínfelelősök

  • Tatrang: Gödri Alpár – +40-744-65-3132,  gbalpar2@yahoo.com
  • Pürkerec: Hankó Szilamér+40-728-25-6800,  hanko_szilamer@yahoo.com
  • Zajzon, ifj. Domokos Jenő+40-748-88-0734,  jeno.domokos@gmail.com

Önkéntesek korrdinálásért felelős

Szállásfelelős

Média kapcsolatokért felelős

Civil Sátor:

Hlavathy Zsuzsa, Barcasági Csángó Alapítvány elnök: +40-746-02-9114

Kézműves vásár:

Sipos Emese, HMIK elnök: +40-743-05-4887

Gyülekezeti sátrak Pürkerec:

Orsi János, felügyelő: +40-748-13-2515