Új tagja lett a Lutheránus Világszövetségnek

A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) új tagjaként üdvözölte soraiban a Kubai Egyesült Protestáns Egyház – Evangélikus Zsinatot (UECCLS). „Az LVSZ tagjának lenni azt a bizonyosságot jelenti egyházunk számára, hogy része vagyunk immár az evangélikusok nemzetközi közösségének. Nem vagyunk egyedül. Hittestvéreinkkel közösen tudunk lépéseket tenni” – örvendezett Ismael Laborde Figueras püspök.

„Az LVSZ-tagság arra ad lehetőséget számunkra, hogy különböző módokon tudjunk adni és kapni is. Tanulni tudunk másoktól, egyúttal pedig azokat az adományokat is felajánlhatjuk, amelyeket mi kaptunk a Szentlélektől” – mondta a püspök. – „Meg tudjuk osztani azokat a tapasztalatainkat, amelyeket evangélikusként nem európai és nem német kontextusban szereztünk. Egy olyan országban mutathatjuk meg az egyházi vezetők képzését és az egyház terjeszkedését, ahol nincsenek meg az egyház munkájához szükséges jogi feltételek. Az LVSZ-tagságig gyakorlatilag egyedül voltunk, de most már van kísérőnk.”

Az UECCLS ezerötszáz tagot számlál, tizenegy gyülekezetük van hét tartományban. Több női lelkészük és diakónusuk van, mint férfi, köztük egy püspökhelyettes asszony. Hat ordinált diakónusuk közül négy nő. A nőknek ugyanolyan jogaik vannak az egyházi vezetői pozícióban, mint a férfiaknak. A püspöki tanács is többségében nőkből áll. Az UECCLS az egyetlen olyan kubai egyház, amelynek énekeskönyvében kubai szerzemény is található.

Forrás: evangelikus.hu