Zajzoni Rab István – díjak kiosztása Brassóban

2019 szeptember 29-én, 10 órai kezdettel, a brassói evangélikus templomban került sor, az idei Zajzoni Rab István Díjak kiosztására. Koszta István evangélikus lelkész hirdetett igét, melyben elmondta, hogy szükség van a közösségre, az embertársakra. A keresztény egyház mai feladata az, hogy élesztgesse az embereket, mert annak ellenére, hogy kérdés az, hogy lesz-e mit átadni 40-50 év múlva, díjakat, értékeket, kultúrát, azért nem szabad feladni a harcot itt a szórványvidéken, mert igenis van értelme tenni a mindennapi dolgainkat, nemcsak magunkért, hanem főleg a közösségért!

Az Úrvacsorát követően, Kovács István Lehel köszöntötte az egybegyűlteket, aki azt hangsúlyozta ki, hogy a díjjal cselekvésre szeretnének serkenteni mindenkit. Zajzoni Rab István – Költői tanács című versét Jani András szavalta el, majd Koszta Enikő lelkész asszony méltatta az első díjazottakat: Ráduly Sándort és Ráduly Zsuzsannát. Ismertette a két mostani néptáncoktató életpályáját és eddigi munkásságát, majd átadta a díjakat. Ezt követően, a Mátka népdalcsoport néhány tagjának előadásában pürkereci csángó népdalokat hallgathattak a templomban, telt házban helyet foglalók. Megköszönő mondatában Ráduly Sándor szerényen csak annyit mondott: “Láttuk, hogy ott volt a munka és mi csináltuk!” A következő díjazottat a Hosszúfalu-Alszegen született Magdó Istvánt, Bencze Mihály méltatta. Az 1981-ben Kéknefelejcs néptánccsoportban táncoló, majd később idegenvezetői iskolát végző, majd közgazdászként végző egyetemista, imádta a fényképészetet. A Zajzoni Rab István Díjbizottság tagja most ő maga részesült díjban. Mint megtudtuk, Magdó István fotói, több mint 360 nemzetközi díjat hoztak, és több mint 7000 elfogadott fotója van, több mint 101 országban. Ezt követően, a következő díjazottat Jónás Andrást, Kovács István Lehel méltatta. A Székelyzsomboron született Jónás András, az Electroprecizia-i szakiskola autóépítési szakának osztályát végezte, majd később almérnöki szakott is végzett az egyetemen. Ezt követően pedig, Négyfalu alpolgármestere is volt és az évek során, könyvei is napvilágot láttak.

Megköszönő beszédében azt mondta, hogy vegyes érzések kavarognak benne, mivel most ő kapja a díjat, amelyeket régebb ő adott másoknak, hisz ő is a Zajzoni Rab István Díjbizottság tagja és külön megköszönte azt is, hogy a brassói evangélikus egyház ad helyet minden évben ennek a rendezvénynek. A nagymúltú Brassói Magyar Dalárdát, az idei év utolsó díjazottját, Bencze Mihály méltatta. Ismertetve a kórus kiemelkedő történelmét, zászlaját, fellépéseit és díjait átadta az oklevelet és az emlékplakettet Ambrus Károlynak és a kórus mostani karnagyának, Imre Zsuzsannának. Ünnepi beszédében, Ambrus Károly mindenkinek megköszönte az eddigi segítséget: a kórus egykori elnökeinek, alelnökeinek, karnagyainak, lelkészeknek, iskolaigazgatóknak, politikai vezetőknek, valamint a brassói közösségi média vezetőinek. A díjkiosztás, a Brassói Magyar Dalárda rövid kórusműsorával zárult, melynek végén közösen a jelenlévőkkel, Vörösmarty Mihály – Szózat című versének megzenésített vátozatát énekelték el. A közös fotózkodás, valamint televíziós interjúk készítése után, a szervezők a jelenlévőket a tanácsterembe hívták át, egy kis süteményre, kávéra és teára.

Fotók és beszámoló: Bardócz Péter