Önálló életet élő beszélgetések – Bölöni László is részt vett Csinta Samu interjúkötetének bemutatóján Kolozsváron

Illusztris társaságban mutatta be Por alatt parázs című, jeles személyiségekkel folytatott beszélgetéseit tartalmazó interjúkötetét Csinta Samu újságíró Kolozsvárt, ahol nem csupán az interjúkészítés fortélyait osztotta meg a közönséggel, hanem azt is elárulta, kit nem sikerült mikrofonvégre kapnia.

Kulturális Műhely keretében az evangélikus-lutheránus egyház Reményik Sándor Galériája adott otthont pénteken este, amikor a szerzőt – a Krónika egykori vezető szerkesztőjét – volt munkatársa, Gazda Árpád faggatta a 38 közéleti személyiséggel – sportolókkal, történészekkel, színészekkel, zenészekkel, írókkal – készült interjút tartalmazó könyvről. A közönség megtudhatta, Csinta Samut elsősorban az emberi kíváncsiság vezérli, amikor leül beszélgetni alanyaival, akiknek nem előregyártott kérdéseket tesz fel, hanem többnyire hagyja, hogy a párbeszéd önálló életet éljen. De persze észnél kell lenni, mert a beszélgetőtárs hajlamos elkalandozni. „Akkor tudunk igazán jól kérdezni, ha szinte mindent tudunk a beszélgetőpartnerről” – vallja a sepsiszentgyörgyi újságíró, közíró. Aki például Kányádi Sándor költővel „furcsa atyai barátságba” keveredett, és sokat beszélgettek szkájpon is, Kallós Zoltán néprajzkutatóhoz napokra beköltözött válaszúti kúriájába, Tánczos Vilmos néprajzkutatóval pedig – aki maga is részt vett a kötetbemutatón – kötetlen sörözés közben tudott meg érdekfeszítő információkat a csíksomlyói búcsú népvallási hátteréről.

A publikum arról is értesült, hogy a szerző számára fontos, olyan felütéssel kezdje a beszélgetéseket, ami felkelti az érdeklődést, ugyanakkor egyetlen egy kiszemelt alannyal nem jött össze az interjú. A magyar jelképek elleni feljelentéseiről elhíresült Dan Tanasă AUR-os parlamenti képviselőről van szó, aki elöljáróban hosszan ecsetelte, szerinte miről kellene őt faggatnia a magyar újságírónak. Aki azonban ragaszkodott a saját kérdéseihez…

„Valamennyi beszélgetőtársamnak hálás vagyok, úgy érzem, ezeknek a beszélgetéseknek igazából én vagyok a nyertese. Élmény volt, csomó tudást zúdítottak rám, lubickoltam a beszélgetések közben” – vallotta Csinta Samu. Aki a sepsiszentgyörgyi H-Press Kiadó gondozásában megjelent, „szellemi élménytúrázásnak” szánt kötetben többnyire a Háromszék napilapban, valamint a Krónikában napvilágot látott, életről, világról szóló interjúit sorakoztatja fel. „Az erdélyi emberek egymásra utaltságát, segítő szándékát nem találom meg odakint, és ez nagyon hiányzik” – ezt már az est díszvendége, a Nizza–Budapest–Marosvásárhely-háromszögben élő Bölöni László egykori kiváló futballista, labdarúgóedző osztotta meg a kincses városi közönséggel. A marosvásárhelyi származású legendás sportember – akivel úgyszintén olvasható interjú Csinta kötetében – megosztotta a hallgatósággal a román labdarúgó-válogatott oszlopos tagjaként szerzett élményeit (beleértve a csapatnak a Notre Dame meglátogatásához fűződő babonás vonzódását), felidézte, milyen félelmek kerítették hatalmába, amikor több mint tíz évvel ezelőtt először felmerült, hogy indulnia kellene Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért, és azt is elárulta, hogy készülő önéletrajzi kötete kedvéért kikérte a Securitate Irattárát Vizsgáló Bizottságnál (CNSAS) őrzött megfigyelési aktáit.

„Hogy mi alakította a világnézetemet? Bal lábas voltam futballistaként, de ezzel ki is merült a kapcsolatom ezzel az oldallal. Ilyen neveltetésben volt részem” – válaszolta a neki feltett kérdésre Bölöni László, aki a napokban a Magyar Nemzetben közzétett írásában – a vasárnapi országgyűlési választások apropóján – újfent támogatásáról biztosította az anyaországi kormánypártokat. „Rettenetesen zavar, és kezd kinyílni a bicska a zsebemben, amikor hallom, amint a budapesti parlamentben, a Szent Korona mellett egyesek trágár szavakat mondanak. Megértem, hogy a másik gólt akar rúgni, de a használt szavak hiteltelenné teszi őket” – utalt az anyaországi ellenzékre a labdarúgóedző. A Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely házigazdájaként Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök Csinta Samut arra biztatta, hogy legyen folytatása az interjúkötetnek. A vasárnapi országgyűlési választások kapcsán pedig ugyancsak a folytatásba vetett reményét fogalmazta meg az egyházi elöljáró.

Forrás: Krónika Online