Ukrajnai menekültek támogatása Sárkányban

Egyházunk képviseletében 2022. április 4-én, hétfőn volt alkalmam megismerkedni azokkal a személyekkel, akik az orosz-ukrán konfliktus miatt voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat és Sárkányban találtak befogadásra a Diakonia Societate si Binefacere jóvoltából.

Rövid egyeztetést követően döntés született arról, hogy az Egyházunkban zajló adománygyűjtésből egy gyorssegélyt arra fogunk fordítani, hogy a Sárkányban tartózkodó 5 gyermek és 5 felnőtt mindennapjait megkönnyítsük, lakhatásukat otthonosabbá tegyük.

Április 7-én, csütörtökön reggel, a menekültek egy része Carmen Boamfa (Diakonia Soc. Si Binef.) kíséretében Fogarasra érkezett, ahol Török Tetiana tolmács (a Halmágyi Egyházközség ukrán nemzetiségű tagja) segítségével sikerült az Egyházunk által biztosított gyorssegélyt felhasználni. Mintegy 2000 lej értékben vásároltunk cipőket, ruhaneműket, ágyneműt, takarót, lepedőt, valamint a hétköznapokban szükséges higiéniai eszközöket (mosópor, pelenka, bébiétel, szappanok, wc-papír, zsebkendő) és gyógyszereket.

Megindító pillanatokat élhettem át a vásárlás ideje alatt. A jelenlévő menekültek részéről türelmet, és szerénységet, valamint végtelen hálát tapasztaltam. Bár nem beszélünk egyetlenegy közös nyelvet sem, mégis minden teljesen érthető és tiszta. Szükségük van a segítségünkre.

Bandi Márta

Diakóniai lelkész