Szülőföld, hit és hagyomány – Beszélgetés Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével

A II. Barcasági és Királyföldi Csángó-Magyarok Zarándoklatán egymást követték a változatos programok.  A négy nap alatt sok illusztris vendég is megfordult Barcaságban. Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke a pürkereci zarándoklaton vett részt, ahol  az evangelikus.ro honlapnak az identitást meghatározó közösségi alkalmak jelentőségéről , a megmaradásról beszélt.

– A barcasági és királyföldi csángó-magyarok zarándoklata a szülőföldet, a hitet, a hagyományokat helyezte a középpontba, és azt gondolom, hogy ezzel el is mondtuk a lényeget. Aki itthon akar maradni a szülőföldjén, mert nekünk ez a szülőföldünk, annak szüksége van hitre, és erős akaratra, hogy megőrizze magyarságát. Az ilyen rendezvények a közösségépítés olyan mozzanatai, momentumai, amelyek ebben segítik az embereket. Mindig azt mondom, hogy nincsen hagyomány nélkül közösség. Nincsen közösségi élet gyökerek nélkül, nincs a hagyományos értékek megőrzése nélkül erős közösség. Ez nem azt jelenti, hogy a jövőnek hátat fordítunk és a múlt fele tekintünk, hanem azt, hogy a lábunk alatt van egy nagyon szilárd alap, amelyre hogyha ráállunk, megvetjük a lábunkat, nyugodtan tervezhetünk, és bátran , magabiztosan tekinthetünk  az előttünk álló feladatokra, mert azok elvégzésére , megoldására  lesz erőnk és hitünk. Alap nélkül ez nem lehetséges. Azért tartom fontosnak ezt a hagyományteremtő zarándoklatot- mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke szerint nincs ok az aggodalomra a demográfiai adatok miatt. Dolgozni kell és olyan feltételeket teremteni, amelyek a szülőföldön való boldogulást segítik, a fiatalokat a hazatérésre ösztönzik.

Kelemen Hunor RMDSZ elnök köszöntötte a zarándokokat
Kelemen Hunor RMDSZ elnök köszöntötte a zarándokokat

-Fogyatkozunk, de nem kell aggódni.  Vonnegutot  idézve: „Az aggódás annyit segít , mint a rágógumi a szöveges példának.”  Cselekedni kell. Nem szabad kétségbe esni.  Közéleti ember, attól függetlenül, hogy hol dolgozik- a politikában, civil szervezetben vagy lelkészként-  soha nem lehet pesszimista. Ennél sokkal rosszabb helyzetből is felálltunk. Az egész térségben megfigyelhető egy demográfiai  csökkenés, mivel  nyugat- és észak Európa  gazdasági elszívó ereje még mindig jelentős. De ha azt nézzük, hogy honnan  indultunk, akkor azt gondolom nincs amiért kétségbe esnünk. Dolgoznunk kell, olyan feltételeket teremtenünk, hogyha elmennek tanulni a gyerekeink, akkor akarjanak visszajönni. Ha ezeket a feltételeket megteremtettünk, akkor azt gondolom, hogy belátható időn belül az egyensúly helyre fog állni-emelte ki az RMDSZ elnöke.

Kérdezett: Némethi Katalin

Fotók: Kovács László Attila