Tamás Sándor kapta a Reményik Sándor-díjat – Beszélgetés Kovászna Megye Tanácsának elnökével

A  Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház által alapított legnagyobb rangú kitüntetés a Reményik Sándor-díj, melyet azoknak a közéleti személyiségeknek ítélnek oda, akik a Kárpát-medencei és erdélyi magyar nemzetközösség megmaradása, gyarapodása, fejlődése és megerősödése érdekében munkálkodnak.  Idén Tamás Sándor,  Kovászna megye tanácsának elnöke kapta a  rangos elismerést.  A díjat  a II. Barcasági és Királyföldi Csángó- Magyarok Zarándoklata kiemelkedő eseményén, a pürkereci zarándoklaton adta át Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök és Zelenák Dávid a berlini Speciális Olimpia ezüstérmes  úszója.  A  háromszéki politikus  Reményik Sándor Himnusz a csúcsokon című versével köszönte meg az elismerést.

-Meglepetésként  ért, amikor Adorjáni Dezső Zoltán püspök úr megkeresett azzal, hogy idén engem szeretnének kitüntetni a  Reményik Sándor- díjjal.  Nem tudtam eldönteni, hogy mivel érdemeltem  ezt ki,  aztán rávilágított, hogy elsősorban a szórványban élőkkel szembeni magaratásom, közösségvállalásom az,  ami  miatt rám esett a választásuk. Mi Székelyföldön sokat fogalakozunk az Erdélyen belüli szórvánnyal, a barcasági magyarokkal. Mintegy belső anyaországként érzékenyek vagyunk a  Székelyföldön kívül élő,  szórványban lévő magyar közösségek igényei iránt. És ez igaz!  Nagy megtiszteltetés számomra  ez a díj, köszönet és hála érte– mondta Tamás Sándor.

Reményik Sándor-díj átadása. Balról jobbra: Tamás Sándor, Adorjáni Dezső Zoltán, Végh Nimród
Reményik Sándor-díj átadása. Balról jobbra: Tamás Sándor, Adorjáni Dezső Zoltán, Végh Nimród

A  háromszéki  RMDSZ politikus a kérdésre válaszolva  kiemelte, hogy a vallási eseményeken való részvétel nem csak lelki feltöltődést jelent számára, hanem  újra megerősíti  szilárd hitében, miszerint az erdélyi magyar közösség erőt  jelent.

Nem ez az első alkalom, hogy vallási rendezvényen veszek részt, viszont az evangélikus egyház zarándoklatán először vagyok  jelen.  Az ilyen események mindig megerősítenek  abban a tudatban, hogy az erdélyi magyar közösségnek van belső ereje, van szervező készsége,  van kiállása akkor, amikor egy jó ügy érdekében meg kell mozdulni. Az  erdélyi magyar egyházak azon stabil pillérei az erdélyi magyar közösségnek,  amelyekkel  együtt tudjuk építeni a jövőnket. Ez a  zarándoklat  egy jó és követendő példa, büszkék lehettünk arra, hogy magyarok vagyunk!- emelte ki a háromszéki tanácselnök.

Némethi Katalin

Fotó: Kovács László Attila / Petki Judit