Templomszenteléssel zárult a négy napos zarándoklat

A felújított zajzoni evangélikus templom újraszentelési szertartásával zárulta a II. Barcasági és Királyföldi Csángó-Magyarok Zarándoklata. A külföldi és belföldi támogatások, valamint a közösségi összefogás eredményeként az 1799-ben épült templom kívül-belül megújult.

A felújított templom újraszentelését Adorjáni Dezső Zoltán püspök végezte
A felújított templom újraszentelését Adorjáni Dezső Zoltán püspök végezte

A templom újraszentelését végző Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke, örömmel közölte, hogy az elmúlt években fejlesztésekbe, építkezésbe kezdett az evangélikus egyház: több templom is megújult, épült közösségi központ, öregotthon, kollégium, iskola, temetőkápolna és szociális központ. Az egyház kilenc óvodát épít, amiből kettő már működik, kettőt idén adnak át és ötöt a jövő évben fejeznek be.

„A  magyar kormány támogatáspolitikájának köszönhetően pár év alatt többet építettünk, mint az utóbbi száz évben.(…) Azután történelmi műemlék jellegű épületeket, épületegyütteseket restauráltunk, és többnek a felújítása még folyamatban van”, emelte ki.

A megújult oltár
A megújult oltár

Zajzon evangélikus közössége is építkezett, templomot újított fel. A közösség ereje, lelkesedése, kitartó munkája jelen van a kövekben, téglákban, fában, üvegben. A falaknak lelke van.

Adorjáni Dezső Zoltán: „Ez a templom él, ez élő valóság”
Adorjáni Dezső Zoltán: „Ez a templom él, ez élő valóság”

„Amikor bejövök ide a zajzoni templomba, beülök egy padba, az oltárra, a szószékre, a falakra nézek, nekem ez nem egyszerűen egy épített fal, tégla, kő, fa. Nekem ez a templom ennél sokkal több. Ez a templom él, ez élő valóság, mert vele együtt itt vagytok ti, az élő kövek temploma, de itt van velünk őseink, elődeink szellemisége, hagyatéka, emléke – a lelkük, szívük, munkájuk itt van, és velük, belőlük vagyunk mi – ez a folytatódó, összekapcsolódó láncszem. Ez egy csodálatos, élő, értékes, éltető hagyomány, örökség. Az élő templom pedig generációkat összekötő, az időt, a történelmet átívelő valóság ”, emelte ki Adorjáni Dezső Zoltán, akinek személyes kötődése is van a templomhoz, hiszen itt szolgált apósa, Rab Gyula lelkész, és jómaga is többször hirdette Isten igéjét a szószékről.

Zelenák József esperes igét hirdet
Zelenák József esperes igét hirdet

Zelenák József sepsiszentgyörgyi lelkész, a brassói evangélikus-lutheránus egyházmegye esperese prédikációjában kiemelte, hogy a templom a közösség otthona, ahol Jézus áll a középpontban. A hívő emberek feladata, hogy otthonukba is bevigyék Jézust és tanításai szerint éljenek.

„Nem csak a templomban, hanem otthon is engedjük középre Jézust, mint a régiek, akik a nehéz időkben is megtartották hitüket. Testünk, lelkünk legjobb immunerősítője az Istenbe vetett erős hit. Hiszen, ahogy a házi áldás mondja: Hol hit, ott szeretet, Hol szeretet, ott béke, Hol béke, ott áldás, Hol áldás, ott Isten, Hol Isten ott szükség nincsen (…) Feladatunk templomot építeni, gyerekeket nevelni, közösségben, nemzetben gondolkodni”, hangsúlyozta Zelenák.

Beschea Severius-Florin, Tatrang polgármestere, örömét fejezte ki, hogy jelen lehet a zajzoni evangélikus templom újraszentelési ünnepségén, és további támogatásáról biztosította a helyi közösséget.

Domokos Jenő zajzoni lelkész a restaurálás kapcsán elmondta: kezdetben csak az épület külső felújítását tervezték a Bethlen Gábor Alapnál elnyert pénzösszegből. Később sikerült megszerezni a Brassó Megyei Tanács és a Tartangi Polgármesteri Hivatal támogatását, amelyet saját forrásaikkal kiegészítve a belső teret is restaurálták.

A templom falán emléktáblát is elhelyeztek, amelyre a Zajzonban szolgáló lelkészek neveit vésték fel.

Tatros együttes
Tatros együttes

A rendezvény keretében a Tatros együttes csángó dalokat adott elő, a helyi táncosok pedig az ősi boricát mutatták be.

Szöveg: Némethi Katalin

Fotó: Kovács László Attila